lördag 11 april 2015

Länklördag

Det blir inte mycket skrivet idag. Vackert väder ute, fönster som skriker om att bli putsade efter vinterstormarna, gräs som redan börjar dölja mossan, och barn som skall serveras indisk lammgryta med potatis/spenatröra till (jo, de åt faktiskt med god aptit!).

Så dags för lite länktips. Nu när SvT gått ut och försökt bredda åsiktskorridoren genom att starta sajten edit, där samma gamla vänstermegafoner som vanligt (batikhäxa tänkte jag för ett ögonblick skriva, i solidaritet med Hanif Bali, men jag misstänker att det syftar på lite äldre skribenter) skriver samma budskap som vanligt om kapitalismens, frihetens och de fria valens förbannelse, så kan det vara dags för en motvikt.

Som motvikt till vänsterflummet tänkte jag plocka fram lite vänster-sajter. Hursa? Jo, dålig vänster motas bäst med bra vänster.

Bra vänster hittar man i Storbritannien. Faktiskt. Alla är inte lika rabiata som Arthur Scargill.

Mitt första nedslag blir på sajten Left Foot Forward. I första punkten på sin programförklaring betonar de en hållbar ekonomisk politik som genererar jobb och tillväxt, vilket tydligt separerar dem från tokvänstern. Jag ser sajten som en blandning av Daniel Suhonen och Widar Andersson - både engagemang och eftertanke, alltså.

Låt oss stanna vid vänstern ett ögonblick: The Gerasites. Pro-democracy och Anti-totalitarianism kallar de sig. Även här är skribenterna fast rotade i vänstern, men i en tänkande, realistisk vänster. De går ofta upp emot den vänster som älskar att ta varje tillfälle att försvara den palestinska saken när det ger tillfälle att skälla på Israel, men är moltyst när palestinier behöver försvaras emot övergrepp i Jordanien, Syrien eller Libanon. Idag har de en hattrick där de stormar emot kulturell appropriering, tystnadskulturen på universiteten, och  de däringa triggervarningarna.Efter att ha slagit fast att det finns tänkande, kloka människor till vänster om de nya moderaterna, så är det dags att vända sig högerut.

Jag råkade ramla in på den lilla sajten Conservative Woman. En sajt där man hyllar familjen (hurra!), det är helt OK att hävda att kvinnor ska stå vid spisen (vet hut, jag vill laga maten!), att abort är barnamord, att det brittiska Imperiet bör återupprättas, och allt ifrån vänster är av djävulen. De har publicerat ett eget valmanifest inför det brittiska valet, som tål att återges:
 1. Skär ned staten, och släpp familjen fri
 2. Gynna familjen skattemässigt
 3. Höj brytpunkten för marginalskatt (britterna har hemska 40% skatt vid brytpunkten ~30000 GBP/år, och 45% för miljonärerna)
 4. Samvetsklausul för oss religiösa
 5. Fler "grammar schools", dvs skiktade skolor där bara eliten får gå. De ska lära ut hur Storbritannien civiliserade världen(!).
 6. Privatisering av vård och skola
 7. Rök ut vänstern ur public service, eller lägg ner skiten
 8. Welfare reform. Dvs dra ned på bidragen så det lönar sig att jobba. Arbetslinjen, någon?
 9. Ut ur EU, styr upp invandringen, pumpa upp försvaret.
 10. Ingen "Nanny state", dvs staten ska vara folkets tjänare, inte dess uppfostrare.
Jag ska se om jag lyckas smyga in detta manifest i Kristdemokraterna, nu när Ebba tagit över.


Död åt åsiktskorridoren!

4 kommentarer:

 1. Å andra sidan har ENgland ett grundavdrag på (i senaste växelkurs) 130,000 SEK, som man alltså kan tjäna utan att skatta ett vitten. Arbetsgivaravg utgår inte heller förrän över den summan, och är ca 11% för individen, och 12% för arbetsgivaren. De 40% du nämner från £30,000 gäller bara den del som är ÖVER den summan. Det du tjänat mellan £10,000 och £29,000 skattar du 20% för ändå (fast ok, du får själv betala "kommunalskatt" på ca 11%). På det hela taget lämnar engelskt skattesystem mer i plånboken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Jag försökte vara lite småironisk; svensk marginalskatt med värnskatt inkluderad ligger ju rejält över 40%.

   Radera
  2. Det är ju inte utan att man börjar fundera. Britterna har också vård, skola och omsorg. De har mer försvar än vi. Hur tusan lyckas de försörja en välfärdsstat med de skattenivåerna? Var rinner pengarna ur det svenska samhället?

   Något för regeringen att dra igång en utredning om.

   Radera
 2. Men far åt pipsvängen, blogspot, ännu en kommentar försvinner i det tysta.

  Skall se om jag kommer ihåg. Max Job Seekers Allowance är kanske 4000 SEK per månad.
  Ensamstående, inga barn, hyr etta med kokvrå i norr, inte för mycket på banken kan få 1525 GBP om inga andra inkomster finns. 19,000 SEK i månaden någonting? Den största utgiftsposten för staten verkar vara att man betalar folks hyra. (Vilket är ett slags omfördelning från skattebetalarna till de som har råd att utnyttja "Buy to Let"-lån.)

  (Hoppas det inte blev dubbelt svar där.)

  SvaraRadera