tisdag 24 november 2015

De principlösa

Så har nu regeringen slagit till med ett nytt migrationsutspel. Löfven och Romson, den senare med gråten i halsen enligt de som såg presskonferensen, berättar om hur de nu skall införa en politik som ligger på EUs miniminivå. Borta är de tider då danskarna var rasister - nu är det Sverige som är klassens Emil Ruda. Jag kan tänka mig stämningen när sossarna framöver träffar de europeiska statschefer man tidigare offentligt dömt ut som rasister och egoistiska svin. Svinhugg tenderar gå igen.

Gottvädersprinciper, principer som man bara håller på tills det ögonblick de prövas, är värdelösa. Lika värdelösa som de som stoltserar med dem. Vad är det för poäng med att vara vegetarian mellan måltiderna, eller att vara pacifist ända tills dess man blir anfallen? Miljöpartiets principer i invandringsfrågan har nu prövats och befunnits vara av papp. Tidigare var den som talade om tak och volymer en ondsint rasist - det gäller ju människor på flykt, då får det inte finnas några tak. Men så fort alla de man bjudit in till festen började anlända, så stänger MP porten. En sådan ynkedom.

Jag förväntar mig nu att alla MP-medlemmar omedelbart går ur den organisation de själva måste anse vara genomrasistisk och ondskefull.


Löfven verkar angripa problemen på flera fronter:

För det första efterfrågan: pull-faktorerna. Det skall inte längre vara attraktivt att komma till Sverige. TUT, svårare med familjeåterförening. Åldersbestämning av barn.

För det andra tillgång: gränshinder. Tidigare har ID-krav införts på färjor, nu skall det även gälla Öresundsbron.

De häringa åtgärderna hade varit mer effektiva om de tillgripits tidigare.

Flera pull-faktorer kvarstår. Alla de invandrare som redan idag bor i Sverige och kan ta emot släktingar och klanmedlemmar är en kraftig pull-faktor. De försvinner inte. Generösa bidrag och gratis utbildning för barnen är inte heller fel.

Gränshindrena vill jag se innan jag tror på dem. Tidigare försöket, att meddelst stickprov slussa människor till Migrationsverket, var verkningslöst. Vem som ville kunde bara avvika innan registreringen. Att det står ett par dialogpoliser på perrongen och pekar med hela handen lär inte ge någon verkan. Skall människor hindras komma till Sverige så är det de lösningar som tagits fram i Ungern, i Melilla eller i Calais som gäller:

Japp. Taggtråd och hundpatruller. Är du beredd till det, Löfven? Om inte, så kommer du måhända till rätta med vilka som beviljas asyl. Däremot inte med den illegala invandringen.


Sen har Löfven ett hinder till att forcera: motståndet från de yrkeskårer som ska genomdriva beslutet.

Läkarna vägrar genomföra kontrollerna. Vore jag Löfven skulle jag då helt raskt outsourca kontrollerna utomlands. Eftersom jag är för samvetsfrihet, vill jag inte tvinga alla svenska läkare att utföra handleds- och tandröntgen. Finns ingen anledning, så länge vi kan ge turkiska läkare samma uppdrag till en lägre penning. Visst, blir dyrt att flyga ned den asylsökande till Turkiet, men när han då ändå är där nere så kan han ju stanna i ett läger där tills besked i ärendet meddelas. Jag tror dygnskostnaden för förvaring är lägre i Turkiet.

Migrationsverkets tjänstemän, kommer de lyda? Risken finns att Anders fortsätter vara Anders, och gör som han själv vill. Våra poliser, kommer de orka hålla gränsen? Våra tullare, kommer de fortsätta släppa igenom bilar fulla med smugglare?

Det kommer krävas både tydliga besked och en öppen plånbok för att Löfvens senaste utspel ska bli mer än ännu ett slag i luften.

1 kommentar:

  1. Hej.

    Måhända skulle en allmän mobilisering av det försvar vi har, samt hemvärn och frivilligkårer kunna hjälpa, men som du säger: det är fortfarande ineffektivitet och verklighetsflykt och symbolpolitik, inte konkretion och pragmatism, som gäller.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera