onsdag 4 november 2015

Tomt var det här

Ja, den riksbekanta tomten i Sorgenfri verkar ha tömts till slut. På människor i alla fall, avfallet lär kommunen få jobba några dagar med. Förhoppningsvis blir de klara innan det är dags för tomten att komma ned genom skorstenen.

Jag blev lite förskräckt igår morse, när jag kom till jobbet i norra Lund och parkeringen var full med blågulvita piketbilar. Efter att raskt ha rusat upp på kontoret för att radera spåren av mina hackingattacker, så insåg jag att det berodde på att hundratals poliser från hela landet kommenderats ned till Skåne, och därför sovit över på hotellet intill. Varpå man kallt kunde räkna med att aktionen var nära förestående; polischeferna lär knappast betala hotellrum och traktamente till sina uniformerade konstaplar i onödan.

Egentligen kunde jag avsluta inlägget med att konstatera att det banne mig var på tiden att polisen upprätthöll äganderätten. Lite pinsamt bara att man skulle behöva ta till miljöskäl som svepskäl. Äganderätten är fundamental i en stabil, fredlig demokrati. Om inte den kan upprätthållas får vi antingen byta ut alla vindflöjlar till polischefer, strama åt lagen, eller bäggedera.

Men låt oss titta på problemet utmaningen från ett annat håll. Jag gillar normbrytare. Som gammal konservativ stöt kan jag inte göra annat, så onormal som jag och mina åsikter är. Ja till kärnfamiljen, nej till abort, HBTQ och trans är trams, Gud är större, Halleluja - kan det bli värre? Ofta är de svenska lösningarna något väl mycket centraliserade och fyrkantiga. Är det, till exempel, en utmaning att en del kvinnor känner sig fängslade i hemmafrurollen, och vill jobba? Den svenska lösningen blir att alla fruar skall jobba, oavsett om de vill eller ej, när en naturlig lösning hade varit att erbjuda båda varianterna. Men då skulle ju någon kunna välja fel.

Låt oss även applicera detta på resande. Normen i Sverige idag är att du är fast boende och har jobb (eller bidrag...). De resande däremot bor där de för tillfället parkerar husvagnen, och jobbar när de måste. Kan de ges en plats i Sverige? Jo, det har jag tagit upp tidigare: En nostalgisk tillbakablick.


Någon verkar ha gett romerna en rätt udda syn på hur det funkar i Sverige. De tror uppenbarligen att Sverige är landet där stekta sparvar flyger in i munnen bara man sitter ned och gapar. Nej förresten, någon annan skall nog göra själva gapandet också. Gapvänstern, till exempel. För att citera en av de romer som nu sitter utanför Stadshuset i Malmö (Sydsvenskan, endast hittat det i onsdagens papperstidning):
"Vi tänker stanna här tills de ordnar en annan plats för oss."
Vuxna människor tror alltså att det är Malmös uppgift att fixa bostad åt hitresta utlänningar. Nej, tyvärr. Det är ditt ansvar att antingen hala upp de pengar som krävs för vandrarhem eller hotell, eller åka hem igen. Eller hitta en svensk sugar daddy...


Mycket av ansvaret för att romerna fått denna skeva bild av Sverige hamnar inte på dem själva, utan på de från Sverige som slagit blå dunster i ögonen på dem:
  • Polisledningen, som låtsats som om det regnat och bara låtit dem bo kvar. Varpå ryktet gått hemma i Rumänien och fler kommit.
  • Alla de svenskar som i förment stöd av den goda saken uppmuntrat romer att vildcampa i staden, och förlett dem att tro att man får ockupera mark hur som helst i Sverige.
Jag vill nu se dessa agera för att gottgöra sina försummelser:
  • Polisiär nolltolerans emot illegala bosättningar, oförsäkrade/obesiktigade fordon, osv. Att lugnt och stilla sitta och tigga vid ICA-entréen är fullt acceptabelt. Att vildcampa kan vara det - så länge man följer allemansrätten: inte skräpar ned, gräver ned sin latrin, flyttar till ny mark varje natt.
  • Ni som anser att alla har rätt till bostad i Sverige: se till att fixa det! Med era egna pengar. Hala upp plånböckerna, köp en bit mark någonstans, och kontraktera något entreprenadbolag att tillhandahålla vatten och bajamajor. "Put your money where your mouth is"! Om alla landets kulturjournalister ger en tusenlapp var i månaden borde problemet vara fixat.

1 kommentar:

  1. "En 1000-lapp var"? Varje kulturjournalist skulle behöva lägga minst 100,000 var. Per år. Den nuvarande politiken innebär inte att medelklassen ska försaka en designerväska eller en Thailand resa utan att de ska förlora gratis uni - utbildning, föräldrapenning och sjukpenning - men behålla samma skatt!

    SvaraRadera