måndag 9 november 2015

Det går fort nu.

Den snabba ökningen av flyktingströmmen har lett till att många raskt svängt 180 grader och gjort ett lappkast i åsiktskorridoren. Från att det var ondsint och nazistiskt att ens försöka diskutera volymer, till att Sverige står inför systemkollapsens rand.

Sist ut nu är Moderaterna, som från Reinfeldts öppna hjärtan och oändliga fält nu landat i att gränsen skall stängas. Inte bara skall gränsen övervakas och alla som överträder den få lämna fram ID-handlingar, den som kommer in via ett Schengen-land och försöker söka asyl motas omedelbart tillbaks med vändande tåg eller färja.

Minns ni vilka som hade presskonferens för att presentera den idén för några veckor sedan? Just det. SD. Det som då var ondsint rasistpolitik är idag högsta visdom.

Som Erik Helmerson säger i DN, så är det rimligt att politiker ändrar sig när verkligheten ändrar sig. Men det vore önskvärt att så skulle ske med framförhållning. Gärna före man ser muren resa sig framför sig. Absolut inte månader efter att man kört in i den.


Jag förväntar mig av våra politiker att de skall kunna styra i annat än vackert väder. När en svag bris fyller seglen, solen skiner och autopiloten är på, behöver inte kapten vara på bryggan. Det är när stormen viner och isbergen ligger ivägen för stäven som kapten behövs. Och då vill jag inte inse att kapten börjar fundera på om det inte hade varit en bra idé att skaffa livbåtar och länspumpar.

Den som sätter upp ett absolut moraliskt imperativ att alla flyktingar måste tas emot, samtidigt som man inte funderar på hur man skall hantera en radikal ökning av volymerna, bör inte bli politiker utan predikant.

Låt mig ta en sedeslärande historia: våra pensioner. En gång i tiden drev sossarna igenom ATP - en konstruktion som funkade utmärkt när alla hade jobb och ekonomin pekade stadigt uppåt. Sen när ekonomin började hicka, upptäcktes raskt att ATP inte långsiktigt fungerade. Enda sättet att leverera pensionspengar i näven på pensionärerna är genom att de som jobbar sätter av pengar. Att med darr på stämman hävda "det är en mänsklig rättighet att få en fet pension" eller "arbetaren förtjänar sin pension" hjälper inte. Man kan inte leverera mer pengar än ekonomin genererar.

Tack och lov hade vi på den tiden kloka politiker, som satte sig samman och klurade ut nya pensioner. Pensioner med en broms, som slår till när ekonomin går dåligt. Vilket gör att de pensioner som utlovats faktiskt kan levereras.


Har vi då kloka politiker idag? Tyvärr ser det mörkt ut, vår regering ägnar sin tid åt att hålla presskonferenser där de säger att det är kört, samtidigt som de själva inte gör något. En regering värd namnet hade agerat. Idag. Nej, förresten, för länge sedan. Tänk, kära flyktingvänner, hur många flyktingar vi hade kunnat fortsätta ta emot om vi inte hade lovat bort alla platserna till vem som helst som knackade på.


Kan Moderaternas nya förslag funka, då? Jag kan tänka mig en del invändningar:
 • Ni skickar krigsflyktingar tillbaka i döden. Nej, vi skickar dem till Danmark. Ernst-Hugo överdriver faktiskt lite.


 • Gränsen går inte att hålla. Finns visst fog för den åsikten. Det var länge sedan vi hade passkontroller mot danska gränsen. Över Öresundsbron går ett tåg var 20:e minut, och jag misstänker att stationerna inte är gjorda för att kunna slussa ut passagerarna genom en passkontroll. Sundspendlarna lär drabbas hårt. Men vill vi, så kan vi. Utan gräns är vi inte längre en nation. Om vi kan skaka fram anställda till Migrationsverket för att möta behoven, så kan vi även skaffa gränsvakter för att möta behoven.
 • Vi bryter mot diverse fördrag. Jodå, men det gör alla andra också, och svenska politiker har i första hand ansvar för Sverige. Låt oss vara lite härligt osvenska och sydländska ett tag. Löfvens nuvarande strategi, att på sina bara knän be EU om hjälp att ta emot de som vi lockat till oss, har mest mötts med generade fniss från andra länder. Att stänga gränsen, och därmed tvinga andra länder att ta flyktingarna (och kanske även dämpa pull-effekten och därmed även totala antalet migranter), lär ha bättre effekt.

Vad skall Moderaterna göra nu då? De har ju trots allt inte gjort mer än Morgan Johansson, det vill säga hållit en presskonferens. Av det blir inga barn gjorda. Dags att sätta hårt mot hårt. Ett par förslag:
 1. Knacka på hos Löfven och föreslå ett omedelbart (innan veckans slut) offentliggjort samarbete om migrationspolitiken. Inga jämrans utredningar, inga desperata vädjanden vare sig till EU-länder eller migranter. Gammal hederlig resultatpolitik: gränsen stängs nu.
 2. Sparka ut Löfven. Misstroendevotum omgående. Kastar vi inte ut Sverige i kaos då? Nej, kaos är vad vi har nu. Men inget av blocken kan ju bilda en majoritetsregering? Jodå. Alliansen + SD är en klar majoritet. Eftersom M nu anammat SDs invandringspolitik ser jag inget som hindrar en majoritetsregering med M:s ekonomiska politik, SD:s invandringspolitik, FP:s skolpolitik och KD:s familjepolitik. Jo, ett problem återstår. Att få med Centern på den nya politiken. Kanske de kan lockas med en utredning om polyamori, på samma sätt som Löfven tämjde Sjöstedt?
I vart fall vill jag se Moderaterna sätta handling bakom orden. Och jag vill se min partiledare, Ebba, med på banan. Och så vill jag även se en och annan av mina partikamrater be Sara Skyttedal om ursäkt.

5 kommentarer:

 1. Hej.

  Hyllie station kan inte fungera som tull- och passkontroll: lokaler och andra utrymmen saknas helt och hållet, och möjlighet till utbyggnad likaså. Glöm det där med kontroll öht. Brofästet i sig skulle teoretiskt gå att bygga om till en stor anläggning med olika fållor för kontroller, men dels skulle det ta flera år, dels ligger det ett naturreservat och en camping på jämte sidor. Innan alla processer är lösta är det 2025. Återigen, glöm det. Man byggde inte brons svenska sida för att kunna ha kontroll, bara för att kunna ta betalt av skattebetalare för bron de redan finansierat.

  Möjligen kan de hamnar som ägs av kommuner stängas, med svåra ekonomiska konsekvenser.

  Det går inte att 'stänga' gränsen och upprätta kontroll med demokratiskt acceptabla metoder. Tidsfristen för det löpte ut 2005. Idag finns till att börja med (tio?)tusentals illegala personer i landet. Malmö är framtiden för resten av Sverige; jag föreslår att ni vänjer er, och att den som är jude flyttar till USA eller Israel medan ni kan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan vi uppgivet konstatera att det inte går att hålla gränsen. Å andra sidan kan vi även konstatera att det inte går att fortsätta släppa in lika många.

   Dags att tänka utanför strecken. Försätt landet i undantagstillstånd, låt arméns ingenjörstrupper bygga upp en tillfällig mottagningsplats någonstans på den skånska slätten. Till exempel vid bussterminalen utanför Staffanstorp. Eller varför inte jämna villa mattan i Vellinge med marken. Sen stänger vi de tåg som inte kan hanteras, och omdirigerar alla de bussar som idag skickar flyktingar vidare in i landet till att ersätta tågtrafiken över bron.

   Ont om folk? Återinför värnplikten; det finns fortfarande gott om människor i min ålder som gjort lumpen och vet hur man går vakt.

   Får inte återinföra värnplikten i fredstid? Men vad sjutton, förklara krig emot Danmark då.

   Det jag försöker hävda med dessa "stolliga" förslag är att problem, förlåt utmaningar, alltid har lösningar. Ofta gör dessa lösningar ont. Då får man väga den smärtan emot hur ont det gör om man inte gör något.

   Radera
 2. Ännu en anledning att lämna EU så att vi blir ett suveränt land, som kan bestämma själva utan att EU lägger sig i. (Se på Norge) Samt riv bron omedelbart! //tompas11

  SvaraRadera
 3. Visst blir det knepigt att ordna gränskontroller, men sätt några kreativa på det så fixar det sig nog. Detta problem är ändå ingenting mot de 'knepigheter' vi står inför redan nu och som bara tillåts fortsätta.

  Som extra bonus för gränskontroller torde det bli att vi får mer ordning på gränsgående brottslighet.

  SvaraRadera