torsdag 7 januari 2016

Ett år senare
För ett år sedan mejade terrorister ned journalister på tidningen Charlie Hebdo. Journalisternas "brott": att ha publicerat satirteckningar av Muhammed. Plötsligt, för en dag, var hela världen Charlie. För att sedan raskt göra en 180 och berätta vad man inte får säga.

I solidaritet med de döda, med de tecknare som ännu är i livet, och med västvärldens unika yttrandefrihetet, så finns det egentligen bara en sak vi obetydliga gräsrötter kan göra: att fortsätta publicera satiren. Terroristerna skall inte vinna.
Satirserien Jesus and Mo har en självklar plats på bloggen. En serie som tenderar slå åt alla håll med stillsam och underfundig humor. Vilket inte hindrar att det kan ta hus i helsike när en moderat muslim offentligt uttrycker sitt gillande av serien.Här slank det visst med en Vilks-teckning. Vilks har utsatts för flera attentat, och lever än idag som flykting i sitt eget land, med livvaktsskydd. Av någon anledning verkar inte våra kultursidor lika ivriga att påminna om Vilks öde som Isaac Dawits. Jag tycker båda bör uppmärksammas.

Den gode Lindström uppmärksammar också emellanåt våra turbanklädda typer. Dock verkar han inte ha dragit till sig deras uppmärksamhet än. Rolig är han i vilket fall, oavsett om han riktar stiftet emot bombglada terrorister, fjärtande hundar eller tysk grammatik.


Må vi skratta mycket med varandra och åt oss själva i år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar