onsdag 16 maj 2018

Gränsen är nådd

Dags för mig att ha ett samtal med min svåger. Närhelst jag vill skylla ifrån mig för någon klantighet jag avslöjats ifärd med, eller närhelst jag vill sätta ut en rejäl halmgubbe att sätta fyr på, så är min svåger väldigt bra att ha.


Käre svåger, det är en massa elände vid den där utländska gränsen nu. Svårt att ta sig vare sig fram eller tillbaka, militärer som pangar på varandra, och civila som dör.

Ja, de ställer allt till det de där israelerna, som skjuter skarpt på oskyldiga civila palestinier.

Eh? Vad har israeler och palestinier vid gränsen Indien/Pakistan att göra?Vem tusan bryr sig om ifall nån miljard indier och pakistanier med ledare med kärnvapenknapp att trycka på kommer i luven på varandra? Fattar du inte att det finns viktigare gränser att prata om?

Okej, okej. Jo, du har rätt. Det är riktigt oroande att gränsen militariseras, landminor läggs ut, och en stor muslimsk befolkning hamnar på fel sida gränsen och riskerar fördrivning eller folkmord.

 Ja, som sagt, de ställer allt till det de där israelerna, som skjuter skarpt på oskyldiga civila palestinier.

Eh? Vad har israeler och palestinier på gränsen mellan Bangladesh och Burma att göra?


Men gör dig nu inte ännu dummare än du är, gubbjävel! Det fattar du väl att där allvarliga brott mot mänskligheten sker, står judarna bakom. Låt oss alltså fokusera på Israel.

Okej, låt oss, av alla konflikter i världen där människoliv inte är ett ruttet lingon värda och flugor har längre medellivslängd än människor, koncentrera oss på konflikten mellan israeler och araber. När jag var ung gick det, mitt igenom det Tyskland som idag är ett enat land, en lång mur. En "antifascistisk skyddsvall" kallades den av Östtyskarna. En skyddsvall där vakter stod och mejade ned de av sina medborgare som ville fly till friheten i väst. I dagarna har det varit stridigheter vid en mur som Israel byggt. En mur där vissa paralleller till den tyska situationen kan dras: återigen står kraftigt beväpnade vakter och skjuter på civila...

Jag säger ju det. Israelerna borde skämmas som bygger en mur så palestinierna inte kan färdas fritt in till sina jobb i Israel, och sedan stå bakom muren och skjuta ned oskyldiga demonstranter. Precis som vid Berlinmuren!

Stopp och belägg. Jag ser en stor skillnad mellan Berlinmuren och muren runt Israel. Den israeliska muren är faktiskt en antifascistisk skyddsvall. På andra sidan muren står Hamas, en fascistisk organisation som har som uttalat mål att sända judarna i havet. Så här, ungefär, kommer det judiska livsutrymmet att se ut när Hamas nått sitt mål:


Men - Sveriges regering står ju enad i sitt fördömande av muren. Vi i Sverige är överens om att det är öppna gränser som gäller!

Jodå. Vi svenskar brukar vara väldigt duktiga på att fördöma allt som händer på tryggt avstånd från oss, medan rysk aggression kritiseras med väldigt små bokstäver. Eller saudisk diktatur när handelsavtalen står på spel. Låt mig presentera en liten kontrafaktisk historieskrivning. Tänk tanken att danskarna fortfarande var helsura över att Sverige knyckte Skåne och sedan genomdrev en hård och skoningslös försvenskningskampanj. Tänk tanken att danska civilpersoner turade över Öresundsbron, inte för att köpa hem lite starkvaror från Systembolaget, utan för att skära halsen av några sovande barn i det av Sverige sedan 1600-talet ockuperade Malmö. Tänk tanken att det regnade brinnande Tuborg-flaskor över Lommakusten, avfyrade från danska slangbellor förklädda till vindsnurror. Det skulle nog inte ta många sekunder för Sverige att sätta klaffbro på Öresundsbron och bygga en mur hög som fan. Tror du mig inte? Tänk på hurpass Sverige stängde gränsen häromåret för att det kom hundratusen fredliga invandrare på ett år. Invandrare så fredliga att vår statistik på brott per capita, enligt en enig kriminologkår och Ylva Johansson, bara gått ner och ner och ner som följd därav. Om dessa invandrare hade haft vapen i hand istället, hur mycket mer hade vi då inte kunnat tokstänga gränsen med murar, taggtråd och kulsprutetorn?

Men övervåldet då? Att stå tryggt bakom muren och skjuta på obeväpnade demonstranter?

Förvisso har det funnits ett stort antal obeväpnade demonstranter utanför muren. Det är dock inte det enda som funnits. Där har också varit hårda Hamas-härjare med vad för vapen nu Hamas-härjare kan få tag på. Avsikten med demonstrationen har inte enbart varit att stå och vifta med plakat och sjunga "We shall overcome", utan även att bryta igenom muren. Att Hamas bryter igenom muren har Israel all anledning att hindra. I alla fall misstänker jag att Hamas inte är ett gäng överåriga scouter, som när de kommit över gränsen med påkar, molotovcocktails och knivar gör en lägereld av påkarna, använder knivarna till att tälja pinnar och sätter sig ned för att grilla korv och sjunga allsång. Nej, de kommer leta upp närmsta israeliska by och antingen slakta invånarna eller ta dem som gisslan. Gisslan som knappast får en behaglig tillvaro i Hamas-land.

Men säger det dig ingenting att tiotals araber dött, och ingen jude? Tyder det inte på en överreaktion?

Nej, inte i sig. Israel har, som var nation, en plikt att skydda sina medborgare, sina soldater inräknade. De har även en hög förmåga. Hamas, å andra sidan, verkar sätta en ära i att offra sin civilbefolkning genom att uppmuntra dem att gå fram till muren och att stanna kvar när Israel skickar några raketer i retur. Vi agerar likadant i Sverige (som Israel, alltså, inte som Hamas). När poliser angrips av en galen knivbeväpnad person sänker de denna person med skott från håll. Vill du att polisen skulle utmana knivmannen till envig, med 50% risk att polismannens familj inte ser polismannen mer?

Förvisso kan det vara så att israeliska gränsvakter skjutit när de inte behövde, eller siktade för att skada mer än de behövde. Även om vi antar att ena eller andra sidans trupper var änglar så är krig, vilket detta är, en smutsig aktivitet som tenderar att solka sina deltagare. Allt som Alliansen gjorde för att rucka på Adolf var inte vackert. Men jag vet inte vad som hänt, och de rapporter jag nås av har jag svårt att lita på detaljerna i. Jag misstänker att Hamas talespersoner är mindre partiska än stora delar av svenska journalistkåren.

Säger du att araberna inte har rätt att göra uppror mot ockupationsmakten?

Nej, Cathy. Utan att gå in på snåriga definitioner av ockupation, och börja diskutera internationella konventioner som är lika illa anpassade för denna konflikt som asylrätten passar för den svenska flyktingsituationen, så kan vi nog vara överens om att en stor del av arabvärlden och Israel är i krig, om än för det mesta ett rätt lågintensivt krig. Och i krig har man förvisso rätt att anfalla varandra. Samtidigt har den anfallna sidan rätt att med kraft ge moteld. Och denna moteld behöver inte alls vara "proportionerlig", utan "brassa på tills ovillkorlig kapitulation uppnåtts" är också helt okej. Så Hamas ska nog vara glada att palestiniernas utplånande inte är ett mål som återfinns i Israels stadgar.


Sådärja. Det fiffiga med Platons dialoger är att man styr över båda sidor själv, och därmed kan få sig själv att framstå som väldigt smart. Eller partisk. Eller dagens Özz Nujen.

Så låt oss lämna detta och återgå till att bevaka gränskonflikten Indien-Pakistan, så att de inte mosar varandra med kärnvapen. 

1 kommentar:

 1. Hej.

  Låt varg riva varg, så får guds lamm lindring.

  Som broder Willibald sade.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Kärnvapens farlighet är grovt överdrivna; över tvåtusen stridsspetsar har detonerats sedan Trinity-testet. Var är atomvintern? DS

  SvaraRadera