lördag 19 maj 2018

StaffanstorpVad är Staffanstorp känt för? Bara en sak, egentligen: Tiffany Persson, en fiktiv figur i Hipp Hipp som blivit så berömd att hon till och med fått ett tåg uppkallat efter sig.

När jag flyttade till Skåne var Staffanstorp en sovstad till Lund och Malmö. Utslängt mitt emellan de två orterna ute på en stor åker låg en stor villamatta, som våra arkitekter föraktfullt gillar att kalla de boningar folk bosätter sig i om de själva får välja, samt några enstaka hyreshus. En sovstad dit medelklassen flytt ut från Malmös hyreskaserner och Lunds tokhöga priser. En stad som verkligen var lugn, och kämpade envetet mot Eslöv för att vinna tråkighetsligans elitserie.

Dock börjar annat nu göra sitt bästa att putta ner Tiffany från kändistronen.

Husvagnsfolket

Staffanstorps kommunalråd, Christan Sonesson, Moderaterna, är ett annorlunda kommunalråd. Oavsett vad rikspolitikerna i hans parti säger, och det växlar ju nuförtiden rätt raskt, så står Sonesson med blicken i en riktning och kämpar för att låta stadens insamlade skattepengar gå till stadens invånare. Ett okontroversiellt ställningstagande? Nix. Staten har bestämt att vi ska ta in fler flyktingar än vi har bostäder till, och har tröttnat på städer som hävdar "vi har inte plats", och därmed givit var stad en kvot att uppfylla. Varpå Nacka köper nybyggda bostadsrätter att inhysa sin kvot i, och Staffanstorp ställer upp husvagnar på en åker. Varpå det blir ett j-a liv - sådär får man ju inte behandla folk!?


Varför inte, undrar jag? Att ta emot flyktingar är inte bara en fråga om ett gott hjärta, utan om att ha god logistisk förmåga. Tar man emot en fristadsförfattare är det givet att staden (dess invånare, det vill säga) har råd att köpa en fin villa åt denna flykting. Kommer det hundratals fler än man har lediga lägenheter till, så är till slut den enda logiska lösningen ett rejält flyktingläger:

Så Staffanstorps kompromiss känns inte orimlig.

Men - inte är väl det värdigt för Sverige, att inhysa folk i husvagnar?

Nu tycker jag vi ska ta det lite försiktigt med vårt svenska förakt för andra kulturer. I Norra Wales kämpar resandefolket med näbbar och klor för att få bo kvar i sina husvagnar, när elaka grannar försöker mota bort dem. Ska vi alltså säga till dem att de inte kan bo så? Att deras kultur är sämre än vår?

Även i Sverige finns åretruntöppna campingar. Även om detta är en partsinlaga från tillverkaren Kabe så säger den något om hur härdiga och strapatståliga vi nordbor är:


`


Nu är det förvisso inte samma sak. Jag går till exempel gärna Skåneleden ett par dagar och sover i tält, men är inte därmed beredd att leva nomadliv i en Yurt på den mongoliska slätten resten av livet. Så viss förståelse har jag för att de som hamnar i en husvagn i Staffanstorp inte är helt glada. Ja för tusan, jag har viss förståelse för att de som hamnar i Staffanstorp över huvud taget inte är helt nöjda. Risken att stöta på Tiffany är överhängande.

Dock vill jag hälsa de som anser att det fria husvagnslivet inte är för dem en sak: ni bor där för mina pengar. För att ni skall kunna bo där, och få vård och mat, så måste jag titta i plånboken och avstå från saker. Om ni inte är nöjda, finns varmare länder att välja på. Mycket varmare.

Men - att bo utslängd på en åker, det är väl inte en värdig tillvaro?

Käre vän, har du varit i Staffanstorp? Hela staden ligger utslängd på en åker, det finns inte en invånare i Staffanstorp som inte bor utslängd på en åker. Kan Svensson betala miljoner för att bo på en åker med pendelavstånd från Malmö och Lund, så får nog de som flyr för sina liv stå ut med att göra sammalunda.

Sen förstår jag förvisso att de som hamnat i husvagn i Staffanstorp är väldigt avundsjuka på kusin Ahmed som bor i bostadsrätt i Nacka. Men det får de ta upp med Nacka-politikerna - utifall de finns kvar till hösten.

Stöket

Liksom ordet "utmaningar" nuförtiden är kodord för "Röda Armén står utanför stadens gränser, Mein Führer", har ordet "stök" en lite oroande underton. Stök på bibliotek innebär inte att Emil kastade in en stinkbomb, stök på badhus innebär inte att Tindra gjorde bomben bland motionssimmarna, stök på festival innebär inte att bandet slår sönder sina gitarrer. Stök brukar för det mesta betyda att ett gäng invandrare betett sig nästan lika illa som en grupp engelsmän på chartersemester. Och stök har det blivit i Staffanstorp på senare år:
"Vi flyttade från storstan hit till Staffanstorp för 11år sen för att byn var en lugn och trygg by för våra då kommande barn att växa upp i. Nu vågar man inte ens gå ut när butikerna i centrum är stängda och mörkret faller på!
Vår son vågar inte ens ta sig hem från skolan själv längre eller vara ute med sina kompisar i rädsla att möta på de ungdomsgäng som härjar i byn. Vår minsta dotter vaknar och är livrädd varje gång det smälls med smällare vilket det gjorts nu flera kvällar i rad!
Det är stökigt i centrum varje kväll och det visas noll respekt när man försöker prata med ungdomarna. Istället hotas och stökas det ännu mer då!
Är det inte dags att ta tag i problemet snart!?
Nä, Staffanstorp är långt ifrån en by där man känner sig trygg att bo och vistas i!"

Vad gör polisen? Tja, den har väl fullt upp med tung gängkriminalitet i Malmö.

Vad gör Staffanstorps politiker? Eftersom polisen är statlig kan staden inte beordra ut polisen att patrullera på stadens gator och torg. Däremot använder de de pengar de har till att anställa ordningsvakter. Vilket är ett steg upp från att bara prata om det, eller fobistämpla alla som klagar. Jag har ett till förslag på hur man kan bli av med buset:

För sisådär tjugo år sedan bodde Hells Angels i en nedlagd dansrotunda strax utanför Staffanstorp. Stan gjorde sitt bästa för att inte vara välkomnande för de motorintresserade ynglingarna, som så småningom hoppade upp på sina hojar och drog vidare. Varför inte bjuda in dem igen, till en lokal med sponsrad hyra centralt i Staffanstorp? Jag misstänker att få ungdomsgäng skulle våga gå omkring och brassa loss med horisontalfyrverkerier där Hells Angels har sina ögonstenar parkerade...

Är det då, för att anknyta till mina inledningsord om vad "stök" brukar betyda idag, invandrargäng som har invaderat Staffanstorp, eller är det vanliga skånska ålahuvuden som är i farten? Mediarapporteringen ger ingen som helst information, där står bara "gäng" och "ungdomar". Vilket gör att ryktet lätt går, och att vi fyller i vad vi vill läsa. Katerina Janouch hävdar att det är inflyttade invandrare med kontakter till det kriminella Malmö. Ett påstående jag gärna vill se andra källor på; jag litar inte särskilt mycket på media; har jag aldrig gjort sen den dagen jag som tonåring blev intervjuad av en reporter som tydligt visade att han var mer intresserad av att komma därifrån än att få reda på vad de han intervjuade tyckte, och därmed raskt lade orden i munnen på oss. Stora tidningars Sandviken- och Carema-reportage har inte direkt stärkt tilliten.

Är det sant vad Janouch skriver, så kan vi se kommunalrådet Sonessons envetna vägran att välkomna flyktingar i ytterligare ett ljus. Då är det inte bara invånarnas pengar, utan deras liv han värnar om. Vilket väl får sägas ligga inom en lokalpolitikers ansvarsområde, i betydligt högre utsträckning än att värna om resten av världens invånare.

Några spådomar

Kan Staffanstorp vända detta? Det beror på, de har inte makten att ändra allt som behöver ändras själva.

 • Skolan måste aktivt arbeta med att få bort stök och våld, emellanåt genom att skicka bort de som är stökiga och våldsamma. Där får staten leda och göra om allt från grunden. Ny lärarutbildning, förväntningar på rektorer med hårda nypor som håller lärarna om ryggen, uppgivande av "alla ska vara tillsammans"-ideologin.
 • Ordningsmakten måste återta våldsmonopolet. Ja, om polisen ska kunna gå in med kraft när ett gäng kallar in reservtrupperna så måste det till rejält mycket fler poliser som på samma sätt kan blixtinkallas vid en konflikt. Det får kosta. Jag lägger hellre ner alla statens sociala program än att polisen (för)blir en papperstiger. Polisen skall vara den tuffaste klanen i landet, den klan ingen med vett i skallen medvetet söker strid med. Inte en driftkucku.
 • Staten får se till att vi inte fyller på med mer sociala problem.
Sker detta, så har Staffanstorp möjlighet att återgå till den tråkiga idyll den en gång var.

1 kommentar:

 1. Hej.

  Polisen kan inte återta något våldsmonopol, då dagens poliser endast duger till att trakassera svenskar. Invandrade brottslingar är för många och för farliga. Titta på New York före Rudy Giuliani, och efter. Väl den politiska ledningen klart stöttade och drev polisen kunde den få jobbet gjort, inte förr.
  Det lär endast ske i ett Sverige som styrs av SD och AfV, och hur sannolikt är det?


  Vad som istället måste ske är att svenskarna återtar våldsmonopolet, och möter de invaderande folken på samma vis som dessa beter sig:


  Blir en svensk rånad, så hamnar tio 'blattar' (oavsett vilka) på sjukhus. Blir en svensk flicka antastad blir en av 'deras' flickor (vilken som helst) riktigt illa åtgången.

  Och så vidare.

  Men det lär inte ske, då det är staten som skall lösa det hela. Samma stat som dagligen förföljer, pungslår och trakasserar svenskar för deras åsikter. Den som väntar på att den staten skall fixa något - är rent ut sagt dum i hela huvudet hela tiden.

  Till Staffanstorpsborna: vill ni lösa det på laglig väg, rösta på AfS och SD. Vill ni lösa det på riktigt så bilda en väpnad frikår - möter ni dessutom 'svensk' polis (Malmöpolisen är måttligt svensk, kan jag meddela) på samma sätt som gängen i Husby och på Holma/Rosengård/nästan hela Malmö gör, så kommer polisen först lämna er ifred och sedan samarbeta på samma vis som man gör med klanhövdingar och imamer i de ockuperade områdena.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera