söndag 6 maj 2018

Nu börjar fulspelet

Efter att sossarna börjat valrörelsen med att pumpa ut fejknews via LO, slår nu Sverigedemokraterna tillbaka. En så uppenbart fejkad nyhet att jag inte begriper hur de kan tänka sig att någon kan gå på den. De har tagit sitt eget invandringsfientliga program, och satt en röd sosse-ros på det:
Det förstår vi ju alla att detta inte kan vara sossepolitik. Löfven, tillsammans med den aktade historie-experten Henrik Arnstadt, har ju redan fastlagt att det mesta av ovanstående är bruna avvikelser och fascism.
 • Avskaffa möjligheten att ge försörjningsstöd till illegala invandrare? Men det är ju sosse-kommuner som ger det stödet, så ett telefonsamtal ned till Stjernfeldt-Jammeh i Malmö med illa dolda hot om uteslutning ur partiet skulle ju fixa det på fem minuter!?
 • Centrala mottagningar för asylsökande? Det var de inte så intresserade av när KD föreslog det...
 • Ta bort biståndet för den som inte tar emot sina medborgare? Jag skulle vilja se den dagen en sosse drar ner på biståndet. Intresset för att sluta finansiera palestinsk terror häromdagen var ju minimalt.
Det lustiga är att när jag går till Sverigedemokraternas hemsida för att kolla in originalet, så står där väldigt mycket om allt möjligt, men väldigt lite konkret om invandringen. Värnar om asylrätten, gör de också. Är det någon hacker som bytt plats på S och SDs hemsidor?

Kanske denna nyhet inte är fejk? Låt mig för ett ögonblick ta den på allvar.

Är sossarnas flyktingmanifest bra tänkt?

Allt som bidrager till ordning och reda i flyktingpolitiken är bra. Jag har tidigare tjatat om vikten av logistik, planering och uppföljning. Vi kan inte fortsätta ha en hantering som är dimensionerad för en och annan intellektuell avhoppare från östblocket. Några väsentliga punkter när vi tar emot tiotusentals är:
 • Inga människor fria på svensk mark som inte ska vara där. Du släpps inte in i frihet förrän du utretts och fått uppehållstillstånd. Om du fått utvisningsbeslut skall du inte få gå fritt i samhället.
 • Kostnadseffektiv kost och logi. Kommer många, så får det nog bli sovsalar och soppkök till de flesta. Lägenheter uppstår inte ur intet. Snart blir det nog till och med brist på husvagnar.
 • Svensk lag och ordning skall upprätthållas, och därmed ska vi inte ha balkongflickor, klanstrider på öppen gata, moralpoliser eller särbehandling av män och kvinnor.
Hur pass passar manifestet in i detta?
 • Permanentande av den "tillfälliga" asyllagen tills EU är överens: jodå, det skickar signaler och syftar till att hålla volymerna (fy!) nere. Och vi vet väl alla att EU aldrig kommer överens.
 • Gränskontroller: bah, humbug! Dagens gränskontroller hindrar ingen. Om du åker över Öresundsbron och polisen råkar vara i tjänst den turen, och du vägrar visa papper och säger "asyl", så kommer polisen eskortera dig till Migrationsverkets lokal strax intill Rosengård, varifrån du enkelt kan avvika och leta upp några hjälpsamma släktingar i kvarteren strax intill. Eller så låter du dig skickas tillbaks till Köpenhamn, och prövar lyckan på nästa tur istället. Gränsen är ett såll. Det är gränskontrollerna på Balkan och i Turkiet som har effekt, tillsammans med törstens hav (Sahara) och dödens hav (Medelhavet).
 • ID-kontroller: nu börjar vi snacka. När väktare i Köpenhamn var tvungna att kolla ID, så kom det betydligt färre över Öresundsbron.
 • Centrala mottagningar: Bra! Som sagt, innan din identitet och rätt att vara i Sverige är utredd ska du inte vara fri. Vi värnar om potentiella terror- och gruppvåldtäktsoffers rätt i första hand.
 • Riva upp EBO: jo, det är ett förslag i rätt riktning. Jag vet, det var vi i högern som införde EBO, med goda avsikter, men de goda avsikterna har slagit snett. Vi var visst naiva. Resultatet har blivit trångboddhet, fejkinskrivningar, svarthandel och koncentration i ghetton.
 • Säkerställa identiteten: jättebra! Inget ID, ingen ingång i Sverige, är min paroll. Vi ska inte vara tillflykt för IS härskaror.
 • Fler förvarsplatser: jovisst, ska man riva upp EBO och ha centrala mottagningar lär det behövas massor av platser. Tio- eller hundratusentals fler.
 • Längre tid innan man kan söka asyl igen efter avslag: jajamen. Varför inte oändligt lång tid?
 • Inget försörjningsstöd till illegala: jovisst.
 • Avskaffa möjlighet att gå från asylsökande till arbetsinvandrare. Ja, jag förstår varför, den öppna arbetskraftsinvandringen gillas av oss till höger, men har lett till avarter som måste bromsas, så som köpta anställningskontrakt (varför betala 100000 till en smugglare om du kan komma in helt "legalt" genom att ge en arbetsgivare 100000 för att låtsas anställa dig?) och slavkontrakt. Men varför vill inte sossarna även stoppa möjligheten att gå från arbetskraftsinvandring till asylinvandring? Samma problem uppstår där.
 • Hjälpa på plats. Hjälp, det här är ju 100% SD-politik, en politik som SD fått så förbannat mycket skit för genom åren. Skall S börja hjälpa folk på plats mitt i krigets Syrien!?  S har ju dessutom låtit mycket av U-hjälpen gå till att ta kostnader i Sverige. Men det är kul att S vaknat, till sist.
 • Inget bistånd till de som inte tar emot sina medborgare. Bra!
 • Bekämpa människosmuggling. Jodå, men visst är det kul att se hur våra politiker värnar asylrätten genom att göra det omöjligt att åberopa den. Moment 22?
 • Utöka FN:s kvotsystem så att fler länder tar ansvar. Lär inte hända...
 • Sverige skall driva på att andra länder tar sitt ansvar. Lär inte hända...

Kommer sossarnas flyktingmanifest ha önskad effekt?

Svaret på frågan beror för det första på vad man tror önskad effekt är.
 • Att få till SD avhoppade gammelsossar att återvända till moderskeppet? Jo, det kan nog fungera, under förutsättning att Löfven får dem att tro att Löfven menar allvar.
 • Att få styr på migrationen (läs: få rejält mycket färre människor att söka sig till Sverige)?

Om syftet är att faktiskt få migrationen under kontroll, så ser jag flera potentiella problem. 

Socialdemokratin är splittrad. Ledarsidorna.se bidrar med några inblickar i socialdemokratins inre liv. Där finns gott om politiker som uppriktigt tror på alla de senaste årens stolta paroller om värdegrund, mänsklighet och solidaritet med alla i hela vida världen, politiker som gick med i Olof Palme snarare än socialdemokratin, och som kommer sätta sig på tvären ordentligt. Lyckas sedan väl Löfven övervinna den interna oppositionen, kommer han finna att Moderaterna är precis lika splittrade. Många där har fortfarande sina hjärtan, och våra plånböcker, vidöppna. Den enda pålitlige vän Löfven har i migrationsfrågan är Jimmie Åkesson. Kan ni se Löfven offentligt luta sig emot Åkesson?

Även om anden är villig, till slut, så kan köttet vara svagt. Minns ni REVA? Polisen började, på politikernas order, att leta illegala invandrare, men fick backa inför de starka ropen på "ingen är illegal". Lite närmare i tiden har vi Annika Strandhälls sparkande av en chef på Försäkringskassan som bara gjort vad Strandhäll beordrat. Många av åtgärderna i sossarnas manifest kommer orsaka protestvågor som får Afghan-protesterna att verka milda. Tror ni Löfven, och hans kluvna parti, kommer ha kraften och övertygelsen att driva sin linje när varenda kultursida och alla ledarsidor förutom SvD och GP kallar dem nazister?

Jag märkte att där inte stod ett ord om att få illegala invandrare att återvända i manifestet. Avsiktligt, misstänker jag, då det inte är lätt att för det första hitta de illegala invandrarna, sedan hitta en ledig plats att spärra in dem på, och sedan övertyga det ursprungliga hemlandet att ta emot en person som under ett decennium under jorden i Sverige hunnit utveckla drogberoende och diverse asociala, kriminella vanor.

Risken är alltså stor att en röst på socialdemokraterna kommer innebära en röst på mycket prat och lite verkstad. Även om Löfven faktiskt menar allvar med att han avser driva igenom sina vallöften -något man nog inte skall förvänta sig av alltför många politiker, allra minst en sosse. Om det nu inte gällde ett vallöfte om höjda skatter...

Hur ska Löfven övertyga rasisterna?

Rasisterna? Ja, vi som Löfven och hans kamrater i ett decennium kallat rasister och nazister för att vi vill genomföra det som Löfven idag säger sig vilja genomföra. Varför ska vi tro på att Löfven nu plötsligt satt en swastika-armbindel utanpå skjortärmen, dragit på sig höga svarta lackstövlar, satt ridpiskan i kläm under vänsterarmen och är beredd att bedja framför HH-altaret i källaren?

Liksom Johan Westerholm tror jag att det inte räcker med ord. Löfven måste visa i handling att han menar allvar. Vore jag Löfven skulle jag, likt Assar, hålla ett tal:

Kamrater! 
I hundra år har vi Socialdemokrater varit med och styrt Sverige mot ökat välstånd och frihet, i medgångar och motgångar. För att kunna styra Sverige har vi i varje ögonblick sökt makten. Detta ber jag inte om ursäkt för, förväntar jag mig inte att ni vill att jag ska be om ursäkt för: det är endast när vi har makten som vi kan styra. Nu har dock önskan att behålla makten för ett ögonblick gått före Sveriges, och landets arbetares, intressen. För detta ber jag om ursäkt, och om förnyat förtroende för nya grepp. 
I hopp om att med Miljöpartiet behålla makten fram till valet, släppte vi fram ett förslag om flyktingamnesti som vi visste var ett steg i fel riktning. Vi släppte fram det i full förvissning om att oppositionen aldrig skulle släppa fram ett förslag som fått så tung kritik från Lagrådet, och som går så på tvären emot vad de tongivande oppositionspartierna önskar. Där missbedömde vi läget. Förslaget, som vi för död och pina inte ville skulle bli verklighet, är nu på god väg att bli svensk lag. Med ökad stress på statsbudget, utbildningsväsende, bostadsbyggande och den kommunala ekonomin som följd. 
Så här kan det inte fortsätta! Vi socialdemokrater garanterade ordning och reda när revolutionerna skakade Europa. Vi socialdemokrater stod för ordning och reda när finanskrascherna skakade Sverige. Vi socialdemokrater kommer reda ut all oordning i framtiden också! 
(konstpaus för applåder) 
Tack, Kamrater! Det glädjer mig att höra att förtroendet för Rörelsen är orubbat. Jag ber er dock inte att följa mig i blindo in i framtiden. För att visa att jag menar allvar, att detta inte bara är fagra löften som dunstar bort efter valdagen, har jag idag satt bollen i rullning. Jag har stoppat "gymnasieamnestin". Det blir inget lagförslag. De partier som har något att invända mot att ordning och reda nu är åter i migrationspolitiken, de vet var dörren finns. En socialdemokratiskt dominerad regering sätter alltid folkhemmet främst. 
För att ytterligare visa att jag menar allvar, har jag idag skickat en inbjudan till alla riksdagens partier att komma till överläggningar om en blocköverskridande migrationspolitik. Inte efter valet - första mötet är nästa vecka. Till överläggningarna är alla partier välkomna, som vill medverka till att ordning och reda åter får råda. Ja, ni hörde rätt. Alla partier. När folkhemmets väl står på spel får man inte vara fjär. Kan Margot åka ned till Saudiarabien för att sälja svenska näringslivets produkter till islamister, så skall jag nog kunna tåla att prata med svenska riksdagsledamöter. Till och med kommunisterna är välkomna om de vill ro skutan åt rätt håll! 
Har gubben Löfven gått och blivit invandringsfientlig på gamla dar? Nej, Kamrater! Genom att införa ordning och reda skall vi socialdemokrater hela landet, och minska klyftorna. Sverige skall bli ett land för de som bott i Sverige i generationer, för de som just börjat rota sig, och för de som framöver skall kunna erbjudas en fristad. Ett gemensamt Sverige, som drar åt samma håll. Det är genom ordning och reda som vi Socialdemokrater skall åstadkomma detta 
(Löfven går ned till publiken, under det att Internationalen pumpas ur en rödklädd mässingsorkester...)

Vi får se om han tar tillfället i akt.

3 kommentarer:

 1. Hej.

  Lita på socialdemokraterna - de gör allt för makten, struntar sedan i folk och land, och kör hela sk*ten en gång till nästa val.

  Och minst var fjärde vuxen person går fortfarande på det.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. Ja det är i sanning synnerligen märkligt att var fjärde röstberättigad går på lögnen och det om och om igen. Precis som gäddan som hugger efter det konstgjorda betet efter att ha nyss blivit fångad och återutsatt. En fjärdedel av de svenska röstberättigande har i sanning inte mer kunskaper eller erfarenheter än en simpel gädda... //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är du taskig mot gäddorna?

   Radera