tisdag 1 maj 2018

Konst, konstigheter och provokationer

Stockholmarna har ett litet tag kunnat glädjas åt en ståtlig monolit mitt i staden:

Konstigt nog har ingen av de normkritiska organisationer som brukar bli upprörda över underklädesreklamen, och därmed öka reklamens exponering, gjort sig synliga. Dock blev ståndet efter ett tag lite nattståndet, och har nu drabbats av radikalkirurgi. Kan det vara organisationen Sveriges Kvinnolobby som varit framme, månne?


Kläppen verkar dock ha fallit en hel del invånare på läppen, då dess nedtagning vållade protester. Bland annat från liberalerna. Föga förvånande, de har väl på känn att om blå bautastenar får målas över, så kommer vandalerna att jaga rätt på deras logga därefter och radera den ut ur valrörelsen:


Till tröst för alla stockholmare som nu sörjer den alltför tidiga upplösningen av denna konstprovokation har jag hittat en ersättare. Till sommaren rekommenderar jag er att ta en liten västkust-semester, till fotbolls-metropolen Ljungskile närmare bestämt, och inhandla var sin elefantsnabelmussla:Till de konstnärer som i modern anda vill provocera med sin konst, och inser svårigheterna med att få upp den, vare sig offentligt på husväggen eller annorstädes, vill jag föreslå att ni vidgar vyerna lite grand. Vi borgerliga har ni försökt provocera så länge att vi nu är immuna, det kvittar vad ni gör. Varför inte ge er på några nya offer? Några som kan ge uppdragsinbringande rubriker och rabalder?

Här har vi Fnordspottings nytolkning av en gammal fin svensk klassiker, aktuell för dagen:


Kanske det kan inspirera?

Eller varför inte slå in på muralmålningar av Muhammed? Jag lovar glödande recensioner på tidningarnas kultursidor. Samt långt och nära samarbete med Säpos livvaktsavdelning.

Som politisk konstnär, med ett finger upp i luften emot makten (till skillnad från ett fuktat finger för att känna av anslagsgivande myndigheters önskemål), skall man givetvis slå uppåt och kritisera de som har makten. Man skall skoningslöst avslöja värdegrunden hos partier med bruna rötter. Så här, till exempel:


Möjligheterna är oändliga. Kampen fortsätter!

1 kommentar:

 1. Hej.

  Påminner mig om en viss sketch.

  Om hur roligt det är att säga 'pitt!'.

  Fast den sketchen var rolig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera