söndag 21 augusti 2011

Blair: which project?

Ursäkta rubriken, jag satte den själv.

Via Hökmark hittade jag en intressant länk: Gamle Labour-ledaren Tony Blair skriver om kravallerna i England.

I inledningen gör han den intressanta observationen att det är viktigt att samhället står bakom poliskåren, så de inte tvekar att gå in med full kraft från början i rädsla för att hängas ut i media. Inte riktigt vad man är van vid att höra vänstern i Sverige säga.

Sen går han i klinch med både höger och vänster. Sociala klyftor är förvisso bra att bli av med, men de förklarar inte kravallerna. Hårda straff hjälper inte heller.

Så vad är då problemet, enligt Blair? Jo, individer och till och med familjer som hamnat utanför samhället. Som lär sig redan i tidig ålder att det är i gängen man får bärs, bilar och brudar.

Hoppingivande är att han anser att England faktiskt blivit ett bättre land de senaste decennierna, med mer aktiva och arbetsamma ungdomar, mindre korrupta politiker osv.

Vad finns då att göra, om varken batonger eller bidrag hjälper? Enligt Blair måste man gå på familj efter familj:

"We had to be prepared to intervene literally family by family and at an early stage, even before any criminality had occurred. And we had to reform the laws around criminal justice, including on antisocial behaviour, organised crime and the treatment of persistent offenders. We had to treat the gangs in a completely different way to have any hope of success."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar