onsdag 10 augusti 2011

Varför gör di på detta viset?

Förklaringarna på kravallerna i Storbrittannien börjar nu droppa in. Reaktionerna från vänster är faktiskt rätt blandade. Leif Hagberg vill lite tillspetsat slå batongen i huvudet på slöddret. Röda berget, om jag förstår det rätt, anser att kravallerna inte beror på att engelsmännen är elaka ligister, utan på att många är besvikna på samhället och känner sig utanför. Och därför bör vi förändra samhället så att de som kastar sten, tänder på och plundrar affärer blir gladare och slutar.

Det där sista kan man nysta vidare på, med lite andra inblandade:
  • Unga arbetarkillar i glesbygd blir upprörda över att invandrare kommer och tar jobben för dem. De börjar kasta sten och spöa upp araber. Därmed bör vi sluta ta in invandrare.
  • Karlar blir upphetsade när de ser lättklädda kvinnor, varpå antalet våldtäkter går upp. För att minska antalet våldtäkter, bör kvinnor dra på sig mer kläder.
  • Fundamentalistiska kristna blir ilskna på Pride-paraden, och går bärsärk i centrala Stockholm. Därför bör bögarna tillbaks in i garderoben.
Det räcker alltså inte med att några är så förbannade att de tar till våld, för att man genast skall tillmötesgå dem. Något lärde vi oss av Breivik. Det är demokrati som gäller, och de som tar till våld skall vi alla stå emot. Enat och stenhårt.

Nu efter att gladeligen ha sågat argumentet att vi skall lyssna på de förfördelade, så får jag vända på klacken och inse att det finns en poäng i det ovanstående. Inte i att gå de våldsamma till mötes, men däremot i hur man undviker att gödsla i den trädgård där extremisterna gror.

Tillfället gör tjuven, sägs det. Och i en känd bön ingår strofen "inled oss icke i frestelse". Vi människor har en impuls i oss att göra ont. Även jag. Även du. Ja, varje människa är ansvarig för sina gärningar. Men vill vi dra ned brottsligheten i ett stort kollektiv, så skall vi undvika att utsätta kollektivet för frestelser. En ökad andel människor i utanförskap, en ökad andel människor utan hopp, kommer ge en ökad andel brottslingar. Och där bör vi arbeta preventivt. Gör det lätt för människor att gå den smala vägen, och smäll sen batongen i skallen på de som inte klarar det.

Nu är det dags för ett citat igen, från Sebastians tankar, en annan tankvärd sosseblogg:
"Lösningen är lika komplicerad eller lätt, beroende på hur man ser det, som orsakerna är. Segregerad skola, barn i fattiga familjer, nedlagda fritidsgårdar, arbetslöshet, misslyckad integrationspolitik, nedmonterade trygghetssystem, fler i försörjningsstöd och så vidare. Som man sår får man skörda och odlar man denna typ av samhälle så är reaktioner att vänta."
Ja, jag håller med. Vi har problem som ligger och gror i samhället, som har med segregation att göra. det jag däremot inte håller med om är att det är de senaste årens högerpolitik som är orsaken och vänsterpolitik som är lösningen. Det var inte högerpolitik som kölsatte miljonprogramsområdena. Det var inte högerpolitik som förtidspensionerade människor rakt ut i utanförskap. Det var inte högerpolitik som satte människor i AMS-åtgärder i stället för jobb. Här bör vänstern utöva lite självkritik.

Vad är de stora segregationsproblemen? Inte att vi får ett till jobbskatteavdrag eller ej.
  • Att invandrare inte får jobb. Där kan en högerpolitik se till att de snabbt kommer in på jobb med måttliga löner, i stället för att sitta arbetslösa. Tag kampen mot facket!
  • Att unga inte får jobb. Arbetslinjen, säger vi till höger.
  • Att unga inte får bostäder. Där bör högern jobba på en bostadspolitik som inte bygger på regleringar och planekonomi.
  • Att skolan är usel på sina håll. Det löser högern genom att tillåta fri sökning till skolor, så att de uslaste skolorna får lägga ned. Vi släpper även lös major Björklund på lärarutbildningen och skolorna, rensar ut flumpedagogiken och ser till att även den sämsta skolan blir en bra skola. Fler centrala prov, kanske till och med studentexamen åter. Så får man lite anledning att sjunga "fy fan va vi e bra".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar