lördag 13 augusti 2011

En hyllning till muren

Jaha, så är det 50 år sedan Berlinmuren byggdes. Eftersom jag gillar positiva nyheter, kan jag nämna en god sak som muren åstadkom. Den immuniserade en ung man - mig - gentemot de sirener som sjöng socialismens lovsång. Å andra sidan höll den ett folk i träldom och kostade ett antal människor livet, skjutna i ryggen av sina landsmän när de sökte friheten, så vågen väger väl inte helt jämnt.

I slutet på 70-talet, i nedre tonåren, tillbringade jag en sommar hos mina släktingar i Berlin. Det gav några tillfällen att titta på dödens och skammens mur. En gång rodde vi ut med familjens kanot på floden Spree, och såg på nära håll undervattenshindren, varningsskyltarna och de patrullerande flodbåtarna. Efter den turen var det inget snack om 'tredje ståndpunkten' längre, jag visste på vilken sida gränsen ondskan hade sin boning (ja, jag var lite mer kategorisk i mina moraliska ställningstaganden på den tiden).

Berlinmuren har nu hamnat tryggt i närminnets ruiner. Höger och vänster och till och med Åsa Lindeborg är överens om att den var en ohyggligt dålig idé. Ja, jag väljer i alla fall att tolka Åsa som att hon sörjer raserandet av sina ungdomliga drömmar, inte raserandet av den mur där tyska arbetare sköts ihjäl av diktaturens kreatur. Mina tyska släktingar tar cykelturer ut i det som förr var förbjudet territorium; de har vunnit ett land. Jag skall fira Tyskland med en weissbier ikväll.


Vad kan man då säga om alla andra murar som dyker upp idag?

Israel är tacksamt att skälla på. De bygger ju en mur mellan sig och palestinierna. Förtjänar de samma eftermäle som de demokratiska republikanerna? Nej, jag tycker inte det. Det är en viss skillnad mellan anfall och försvar. En mur som byggs för att folket inte skall fly från ett arbetarparadis är inte samma sak som en mur som byggs för att inte självmordsbombare skall spränga sig mitt i en skara med barn.

Kan man inte skälla på Israel, så kan man väl i alla fall få skälla lite på USA? Där kan jag väl ändå inte ha något att invända? De fulingarna håller ju på med att bygga upp en mur emot Mexico, så att mängden illegala invandrare som flyr över gränsen skall minska. Nja. För det första misstänker jag att jänkarna inte satt upp kulsprutetorn. Sen är det väldigt bekvämt att sitta här uppe i norr och klaga på hur andra länder beter sig. Vi har ju 'Festung Europa' som spärrar gränsen emot migranterna i Afrika, hittills med Khadaffi som god medhjälpare. Hade vi haft en lång landgräns emot Algeriet och Marocko så lovar jag, då hade även vi svenskar stått och byggt murar. På den här sidan av staketet ser det förvisso ut som om vi har en generös invandringspolitik. Men sett från den afrikanska sidan är den svenska invandringen en rännil av det verkliga behovet.

Sen kan jag bara inte låta bli att dela med mig av följande fotoskatt:
Ingvar Carlsson, på bild tillsammans med Erich Honecker. Nej, jag tror inte att Foten var Stasi-agent, eller att han ville införa ett DDR-samhälle med en kulsprutebevakad gräns mot Danmark. Men så här var tidsandan förra århundradet. Ingen skulle komma på tanken att ställa sig bredvid Pinochet eller Franco i bild, men med onda vänsterdiktatorer gick det bra. Vi som ville befria Baltikum och kallade DDR för diktatur sågs för lite lagom galna högerextremister. Så en liten harmlös, milt skadeglad eftersläng kan jag kosta på mig.
Till sist tänkte jag avsluta med Tom Robinson sjungande 'Living in the DDR', men den lyckades jag inte hitta. Så det får bli 'hold out' i stället, något som kanske passar som hyllning till de som satt bakom muren i alla år.
Och sen tänker jag på Ronald Reagan, "Mr Gorbatchev: tear down this wall!", och råkar hitta denna gamla favorit:


Texten passar väl inte helt, men titeln var bra, och det är inte ofta jag får tillfälle att lägga in Willie Nile.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar