tisdag 16 augusti 2011

Men vad faen, Cameron?

Som anglofil och konservativ har jag länge haft ett gott öga till brittiska Tories. Men nu får jag gnälla lite. När Breivik fick spel på Utöya gjorde norrmännen vad man skulle: skickade poliser med skarpladdade vapen för att fälla fulingen, inga dialogpoliser som försökte prata ned honom. När pöbeln började tömma butiker och fixa 'fire sale' på egen hand, så tvekade polisen att tala allvar omedelbart. Om detta beror på polisen eller regeringen tvistar nu de olika fraktionerna om.

Vad Cameron dock snabbt och resolut har gjort är att börja prata om nya polisiära befogenheter för att stävja framtida kravaller: utegångsförbud, amerikanska experter, kasta ut plundrares familjer från kommunala bostäder, stänga av plundrare från sociala medier, osv.

Ovanstående är helt fel prioritering. Om det börjar brinna, så ser man fort som tusan till att släcka elden, och hälla på lite extra vatten så det inte tar fyr igen. Sen kan man i lugn och ro börja fundera på förebyggande åtgärder. Att i panik riva ned hela byn för att slippa se ett hus brinna är inte särskilt vist.
Alltså: se först till att hårt och resolut slå ned kravallerna. Sedan, när den värsta paniken lagt sig, är det dags att fundera på hur samhälle och polisinsatser bör ändras för att undvika kravaller, vilka värden man eventuellt förlorar istället, och vilket som väger mest. Även om kollektiva bestraffningar visar sig vara ett effektivt sätt att stoppa kravaller, så kanske priset för en och annan kravall är värt att betala för att få behålla ett öppet och rättssäkert samhälle.

And now for something completely different: såg en gång ett program om Disneys ned- och uppgång. Efter att Walt Disney dog, blev tydligen alla upptagna med att fundera på vad Walt hade gjort. Med resultat att alla idéer som inte Walt redan haft röstades ned, med resultat att artistisk utveckling uteblev.

Disneys dåliga exempel borde faktiskt Cameron följa. Vad hade Maggie gjort? Margaret Thatcher hade större kulor än resten av kabinettet tillsammans. Här är en liten stripp från när några skäggiga generalissimos tröttnade på sina lokala viner och ville skaffa sig en liten lantlig brittisk pub som serverar överjäst ljummet öl på en ö långt ute i ingenstans:


Hade Maggie haft makten idag, hade plundrarna legat på rygg i en polispiket innan de fattat vad som hände.

Cameron borde även fråga sig: vad hade Stoltenberg gjort? För inte har jag hört några snabba förslag om registrering av högerextrema, kontroll av sociala medier osv från Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar