onsdag 24 januari 2018

Dags att diskriminera?

Rikards kommentar på förrförra inlägget får mig att fundera. Är det dags att dela upp olika elever i olika skolor? Är det att gilla eller ogilla olika, att erkänna att människor är olika och därmed emellanåt tarvar olika behandling?

Är ni trötta på mina pinup-bilder av Margaret Thatcher? Här kommer en annan intelligent, orädd kvinnlig politiker:
Condoleezza Rice. Amerikansk konservativ statsvetare som jobbat i Bush-administrationen. Hon växte upp i den amerikanska södern när den var ungefär lika välvilligt inställd till rasblandning och integration som Afrosvenskarnas förbund. Hennes inställning till det där med att fattiga svarta ungdomar går i "shithole schools", som nuvarande presidenten nog hade uttryckt det, och att föräldrar med vett i skallen gör sitt bästa att ta barnen därifrån? Hon dras inte med någon svensk otydlighet.
 • Lite fritt översatt av mig: Uppdelningen i fula och fina skolor finns redan. De med pengar flyttar till fina områden med fina skolor. Att inte ge fattiga svarta föräldrar skolcheckar och liknande är bara att förvägra fattiga föräldrar samma valmöjligheter som rika föräldrar. Är du emot andras valfrihet, finemang: börja då med att sätta ditt eget barn i en skitskola!
Innan jag släpper fröken Rice vill jag strössla ut några till citat:
 • "We need great teachers, not poor or mediocre ones."
 • "Self-esteem comes from achievement, not from lax standards and false praise."
 • "And we need to give parents greater choice"
 • "To do anything less is to tear apart the fabric of who we are and cement a turn toward grievance and entitlement."
 • "The crisis in K-12 education is a grave threat to who we are."
Undrar vad som skulle krävas för att få hit henne som skolminister?


De fina och fula skolorna är dock fortfarande i teorin samma skolor, med samma värdegrund, läroplan och lärare. Är det dags att införa skolor som i grunden är olika?

Låt oss titta på vuxenvärlden. Går alla vuxna i samma skola? Nej, absolut inte. För vuxna finns mängder av alternativ skapade för att passa olika studiemotivation, studiekapacitet och livssituation: studieförbunden, folkhögskolor, regionala högskolor, universitet.

Samma sak bör prövas i skolan. Som Rikard skriver: olika skolformer för analfabeter som nyss anlänt till Sverige, svagbegåvade och normala elever. Nivågrupperingar även inom skolformerna.

En sak jag har svårt att förstå är vänsterns nedvärdering av praktisk yrkesutbildning. Alla utbildningar skall ge behörighet till högskolan, vilket ger de som inte har lust eller håg dithän någon utväg. Jag minns från min högstadietid hur några gossar som tydligt och asocialt visade att de inte ville lära sig något, rätt raskt skolades in i att bli vettiga människor när de fick komma ut på en arbetsplats. Några snabba förslag:

 • Lärlingsutbildningar, även från tidig ålder. Vi behöver hantverkare av alla de slag. Många elever behöver också visa att de duger, låga betyg i värdegrundsrapande till trots.
 • Av-akademisera en del högre utbildning. Sjuksköterskor får idag så mycket teoretiska kunskaper att de kan gå vidare och doktorera - men de kan inte ta blodprov. Dags att slänga ut sköterskorna från högskolan och åter till yrkesskolan. Så får vi en jämnare könsfördelning på högskolan också. Ingenjörerna kan lämpligen bli lite mer praktiskt inriktade på samma gång. Kanske vi kan skapa en ingenjörs- och sköterskeskola, på samma sätt som min uppväxtstad lade teknisk linje och vårdlinjen på samma gymnasium? Det skulle bädda för lite roligare fester.

1 kommentar:

 1. Fester med trevliga U-båtsbyggare?
  Killen hade kanske gått en slaktarutbildning även?
  Syrror som kan applicera ett första förband om blodprovet går halt åt helsefyr?
  Med utsökt mun mot mun teknik?
  "Hot lips"...
  Jo, skolan var kanske inte så usel ändå.
  Trots underkänt i handarbete ( på svenska...) klarade jag ju av den.

  SvaraRadera