lördag 13 januari 2018

Post är pest

I dagens text söker jag mig ända ner "down under", till Australien, för inspiration, och hittar en text om några av dagens akademiska favoritteorier: postmodernism, postkolonialism, poststrukturalism. Tesen är enkel: Allt som har "post-" som prefix är skit och pseudovetenskap. Vilket för oss i norr bäst bevisas genom Postnord. Några spridda slutsatser:

 • Nej, imperialism är inget unikt för den kapitalistiska västvärlden. Det med svärdet expansionistiska Islam är ett bra motexempel, liksom romarriket, mongolerna, kineserna, japanerna och så vidare. Tvärtom är det något som är inherent i statens funktion; närhelst en stat kan invadera och underkuva sina grannstater så gör den det. Så har det i alla fall varit tills dess att vi i väst, liksom Bamse, kom på att den som är stark även skall vara snäll.
 • Nej, imperialism har inget med rasism att göra. Vi underkuvade inte andra stater för att deras invånare hade annan hudfärg, utan för att vi kunde. Rasismen var en ursäkt, en efterrationalisering, inte en orsak. Eller menar ni att alla stater i Europa som genom århundradena sett andra staters arméer vandra in har varit befolkade av mörkhyade? Hur passar Sovjets invasion av Finland in i mönstret?
 • Nej, det är inte imperialismens fel att vissa länder idag är "shithole countries". Länder som inte varit koloniserade uppvisar samma mönster som sina grannländer. Problem som länderna led av innan kolonisationen lider de av nu också. Det var knappast britterna som införde kastväsendet i Indien. Och, liksom befrielserörelserna i det antika judiska riket, så bör de fråga sig "vad har västvärlden någonsin gjort för oss?". Järnvägar, hälsovård, kristen mission och annat trevligt.
 • Nej, västvärlden blev inte rik av imperialismen. Där spänner postkolonialisterna vagnen före hästen. Västvärlden kunde invadera andra länder på grund av att västvärlden var rik, välorganiserad och därmed kunde vara rejält militärt överlägsen.

För övrigt anser jag att även vetenskap som har "critical", "science" eller "studies" i namnet  bör betraktas med viss sund skepsis tills skäl till motsatsen utretts.

3 kommentarer:

 1. Håller med!


  / underhunden

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Skicka in den här texten till SDS, SKD eller annan tidning!

  Det är sällan man ser det hela som enkelt och öppet sammanfattat.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chansen att jag skall publiceras i Sydsvenskan är nog minimal. Där måste man ju minst komma upp i Moa Berglöfs nivå: https://www.sydsvenskan.se/2017-11-09/moa-berglof-manniskor-litar-inte-langre-blint-pa-makten-sunt

   Radera