torsdag 4 januari 2018

En blick in i Svenska Kyrkan

Ja, jag är fortfarande medlem. Det är väl bra om det finns några religiösa kvar i sekten. Jo, förvisso finns det många religiösa bland de som tar tjänst i kyrkan idag, men de flesta verkar hylla Marx snarare än Jesus.

Den senaste lustigheten är hur kyrkan i Västerås hade genusseminarier, och därefter kom på idén att sätta in följande annons:
Välkommen Jesus!
På juldagen, 25 December,
föddes Jesus,
ett efterlängtat barn.
Hen föddes när de lyckliga
föräldrarna Maria och Josef
var på resande fot.

Efter lite diskussioner med familjen är vi överens om att det nog hade varit bättre om västeråsarna ägnat sig åt teologiska seminarier istället. Låt oss göra en liten analys av texten.
 • Efterlängtat barn? Josef har aldrig framställts som jublande glad över att få bli fosterförälder; dock kanske inte fäder räknas i genusteoretiska analyser? Maria säger mest "ske med mig efter din vilja", på ett inte särskilt feministiskt undergivet sätt. Men visst, judarna som folk längtade hett efter en Messias. Vi får väl vara välvilliga och anta att det är detta som åsyftas.
 • Hen. Hen!? Förvisso finns det fog för feminist-teologiska analyser av de sedvanliga gudsbilderna. Gud porträtteras normalt som Fadern. Gud är den som skapat oss. Jodå, vi män gör en väldigt tung insats nio månader före ett barn blir till, men nog har väl kvinnor en del i födandet, närandet och fostrandet av ett barn? Så att tänka på Gud som Modern är inte alls fel. Vad den Helige Ande gäller, så faller den helt utanför alla moderna bilder av kuk- och fittbärare, rasifierade eller kränkta vita män. Det jag tänker på när jag hör om lärjungar som uppfyllda av "The Holy Spirit" börjar tala i tungor är en flaska norsk Akvavit. Att Jesus var en judisk man med snopp är dock Västeråsarna rätt unika i sitt tvivel på.
 • De lyckliga föräldrarna? Återigen vete sjutton om Josef var så lycklig över det hela. Och hur glad skulle du själv vara om den ockuperande ryska statsbyråkratin just tvingat dig att resa till fots till Åmål för att folkbokföra dig? Men nu kanske jag är lite väl gnällig?
Till och med husbondens röst Kyrkans Tidning, eller Torsdagsdepressionen som Dag Sandahl plägar kalla den, är kritisk på ledarsidan:
Men när kyrkan ”provtänker” i media, i sina egna annonser, så vittnar det om en grund förståelse för hur både media och kyrka fungerar. En fråga inställer sig: Om kyrkans egna kommunikatörer varken förstår media eller kyrka – vad ska vi då med dem till?
En rak fråga, med ett enkelt svar: sparka ut månglarna ur templet! Det vill säga, ut med centralbyråkraterna och socialisterna ur kyrkan.

4 kommentarer:

 1. Åmol?
  "Fucking Åmol!?"
  Tror jag filmen hette.
  Fast det var väl så dags då, i Åmol.
  Om förlossningen (?) skulle ske där?
  I Mosken?
  Ty någon vanlig kyrka torde väl ej existera därstädes i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte är det ryssarna som ockuperar oss och tvingar oss till Åmål. Vi är ju redan ockuperade av mer än 100 000 muslimska män i vapenför ålder. Kan vi hoppas på att ryssarna kommer och räddar oss?

   Radera
  2. Räddade av ryssarna? Den boten blir nog värre än soten. Men nog önskar jag att finnarna kunde finna för gott att införliva den västra rikshalvan igen.

   Radera
  3. Jag har det ju väl förspänt därvidlag.
   Hustrun finlandssvenska och mycket släkt där.
   Skall - i vart fall - tänka på er!

   Radera