söndag 29 mars 2015

Dags för en human flyktingpolitik

Sydsvenskan har de senaste dagarna kört en stor reportageserie om de pojkar från Marocko som blev världskända i hela Sverige när de haffades på Malmö central och hölls fast av vakter, flydde igen, blev fast i Danmark, och flydde igen. Reportrarna har lyckats få tag på pojkarna i Stockholm. Deras livsöde verkar tämligen tragiskt. De vill åka till Kanada för att de hört att man kan få ett bra liv där, och för att på något sätt få ihop de åttatusen som den sjuka pappans operation kostar. De är inte heller ensamma, flera andra ungdomar på flykt från Marocko möter upp på den burgerbar där journalisterna träffar grabbarna.

Något som även reportrarna inser är att livet på flykt är hårt. Mat kommer inte gratis, grabbarna lever på att stjäla. Var de inte förhärdade brottslingar när de lämnade Marocko, så är de det nu.

Reportrarna märkte även att de där rasistiska SD-trollen som anmärkte på pojkens ålder hade rätt. Han säger själv under intervjun att han inte är 9 år. Vilket förvisso inte spelar någon större roll vad gäller hanteringen av honom.


Så här kan det ju fan inte få gå till, är första reaktionen. Men vad skall vi göra? Grabbarna vill inte ha asyl i Europa, det är därför de flyr så fort de blir omhändertagna. Någon har slagit i dem att Kanada, landet med avsevärt mer restriktiv flyktingpolitik än Sverige, är landet med mjölk och honung. Vi kan knappast sätta dem på reguljärflyg till Kanada, och sedan upprepa samma operation för alla landsmän som dyker upp. Om inte annat lär kanadensarna sätta dem två och två i kanadensare med var sin paddel och peka österut.


Mitt förslag på lösning är att krossa den "generösa" flyktingpolitiken, och ersätta den med en human och ekonomiskt/ekologiskt hållbar dito. I den "generösa" politiken så är det förbjudet att ta sig in i Europa; men bryter du bara mot tillräckligt många lagar så blir du välkomnad med stora famnen. Det är en vansinnig signalpolitik. Den kruka med guld som hägrar på andra sidan EU-gränsen uppmuntrar till färder i ranka båtar över Medelhavet. Den uppmuntrar till att hänga sig fast under långtradare. Den uppmuntrar till att leva som gatubarn i Stockholm. Bort det!

Att hindra flyktingarna med höga stängsel funkar inte, om vi inte är beredda att ta till rena DDR-metoder. Vi måste ta bort den där krukan med guld som lockar. Här är några förslag, vad lockar?

  1. Bort med välfärden. Nej, vi behöver inte alla bli fattiga i Sverige. Det finns gott om rika människor i Marocko också, skillnaden är att där får man inte svenska socialbidrag. Så om vi låter flyktingar försörja sig själva, så lär motivationen för att ta sig till högkostnadslandet framför andra minska.
    Nja. Jag ser en del problem. Dels finns risken att många kommer hit för att söka lyckan, misslyckas och sen drar sig fram på tiggeri och stöld. Vilket ger social oro i mängder, som vi inte vill ha. Vi vill ju samtidigt ta emot riktiga flyktingar, och ge dem en dräglig standard och väg in i svenska samhället, varpå risken är stor att alla söker asyl i hopp om att Sverige tar emot alla som säger "asyl", varpå asylsystemet förblir överbelastat. Så det här förslaget lär inte räcka, ensamt.
  2. Bort med informella sektorn. Den som tar sig in olovandes i landet för att leva på svartjobb eller stölder skall raskt haffas och återbördas till hemlandet. Mera Reva. Samhällets alla sektorer - polis, vård, skola - skall samverka för att illegala invandrare hittas och lagföres. Att de här pojkarna har kunnat haffas och sedan smita flera gånger om tycker jag är ett totalt misslyckande och svek. Både gentemot "ärlig skattebetalare" och gentemot pojkarna. Det här är minderåriga, som inte vet sitt eget bästa. De skall omedelbart hem till Marocko och återförenas med sin far. En far som de hade telefonnumret till, enligt reportaget. Vi kristdemokrater tror på familjen!
  3. Inreseförbud. Har du illegalt tagit dig in i EU, så skall du förbjudas att återvända. Länge. Och vi har ditt fingeravtryck.
  4. Arbetskraftsinvandring. Arbetskraftsinvandrare, däremot, ska välkomnas. Vem vill inte ha en marockansk nanny eller trädgårdsmästare hemma? I dagens Sverige är det här förvisso irrelevant, ingen har råd att anställa en outbildad marockan. Men låt oss införa jättelåga skatter på arbete. Då öppnas en stor, tidigare icke existerande arbetsmarknad upp för invandring. En vinstsituation för både svenskar och marockaner. Den bästa U-hjälpen är den som gästarbetare skickar hem, den når familjen och inte korrupta diktatorer. Har jag glömt nämna att vi kristdemokrater tror på familjen? På det här viset belönar vi de som är ärliga och följer lagarna!
  5. Margot. Margot Wallström är duktig att få diktaturer och patriarker på fall. I alla fall tycker hon det själv. Låt oss skicka ut Margot på en turné runt i Nordafrika, för att med lämpliga doser pekpinnar läxa upp regimerna och tvinga fram förbättringar av vanligt folks levnadsförhållanden. När de har det bra hemmavid behöver de inte simma över Medelhavet efter vatten.
  6. Propaganda. Vi måste satsa lite pengar på att informera folket i Marocko om vad det är de flyr till, nån flyktingsmugglare verkar ha varit lite väl kreativ i sin marknadsföring. Kanada är kallt så inihelvete och befolkat av eskimåer, älgar och folk som pratar franska. Sverige är också tämligen kallt, alla dricker sprit tills de spyr, Gudrun Schyman är folkets idol, och vi sätter in våra barn och gamla på institution. Hm - Margot kanske skulle ha med Gudrun som sidekick på sin charmturné för att ytterligare avskräcka presumtiva invandrare?
  7. Asyl på plats. Jajamän, ett MP-förslag som låter riktigt vettigt - MP är nog ett av de mest underskattade partierna i landet. Det ska gå att söka asyl på svenska ambassaden i hemlandet. Därmed kan vi i lugn och ro utreda på plats, med kompetent (och billig...) inhemsk personal, medan den asylsökande bor kvar i sitt eget hem, och bereda plats för de verkligt behövande.

Nån som har bättre förslag?

Till sist: om nu någon, i och med att jag är kristdemokrat, fått för sig att ovanstående förslag på något vis är sanktionerade av min partistyrelse: glöm det. Mina åsikter är mina egna. Mycket egna.

1 kommentar: