onsdag 4 juli 2018

Domprostens dumheter

Almedalen bjuder på mycket roligt för oss politiskt intresserade. Ja, särskilt för oss som är intresserade av spelet om politik, och debatten om debatten om spelet. Våra partiledare ställer sig upp och utlovar vägen till Eldorado, utan att presentera några kartor som visar vägen dit, som vore de kringresande väckelsepredikanter eller bantningsmetodskrängare. Köp ananasdieten från Annie, så kommer alla att få varsitt jobb. Jojomen.

Väckelsepredikanterna, å sin sida, beter sig som politiker och agitatorer. Ni har väl hört om den milde, stillsamme konservative debattören Thomas Gürs pop up-möte utanför domkyrkan i Visby? Domprosten, Mats Hermansson, blir så upprörd över att det står ett dussin personer på kyrkbacken och pratar politik (under Almedalsveckan. Almedalsveckan!!!) att han först ringer polisen, för att sedan dra igång kyrkklockorna för att störa ut mötet. Har de inga saxofoner och vuvuzelor i kyrkan?

Prästerna måste tillverkas av klenare material nuförtiden. I urkyrkan gick de i martyrdöden för sin tro. Nu ringer de på polisen när en grupp människor står tysta och lyssnar på en konservativ talare. Och ringer i stormklockorna.

Domprosten hävdar att han hörde något otrevligt, som bröt mot kyrkans värdegrund, nämligen att man oroade sig för att svenska kvinnor våldtas av utlänningar. Men vad fan, rent ut sagt? Det är väldigt väl klarlagt, från tidningsrapporter om festival-taharrush, från tidningsrapporter om gruppvåldtäkter, att några av de utlänningar vi släppt in inte har använt sig av samtyckes-appen innan de satt igång. Var är Svenska Kyrkans omtanke om offren? Domprosten uttalar sig banne mig inte i mitt namn.


Det hela kan verka konstigt, om man inte har historien klar för sig. Det är viktigt att veta vad domprosten är för filur. Han har varit ute och valsat i rubrikerna förut. Tidningen Journalisten tar upp hur Hermansson ljugit och baktalat en journalist. Hans hantering av anställda skulle göra Krösus Sork avundsjuk. Han har huggit sin egen biskop i ryggen. Ni undrar nu kanske hur han då kan vara kvar, borde inte biskopen sparka ut Hermansson med ändan före? Nej, så funkar det inte i Svenska Kyrkan. Det är kyrkorådet, en grupp politiker valda i kyrkovalet, som anställer församlingens medlemmar. Och som vi kan se på bloggen Kyrkliga Ting så har Hermansson haft kyrkorådet i ryggen. Ett litet citat:
"Domprosten tar ställning mot imaginära mörka krafter med regnbågsjesus, med 'kärlekskatedralen' – enligt vad som beskrivs i reportaget i Journalisten – och med måleri som är till salu. Almedalsveckan är årets höjdpunkt och Visby domkyrkoförsamling blir som en uppblåst version av det som Jesus drev ut ur templet."

Med detta i åtanke är det inte särskilt svårt för mig att kasta fram en hypotes: Domprosten agerade snabbt och i affekt, hoppandes att han fångat någon från SD eller AfS i sitt garn, och har nu inga som helst skrupler att ljuga sig blå för att framstå i bättre dager. Kan man behandla sina anställda som skit, har man nog inga hämningar vad gäller en tillfällig besökare på kyrkbacken som tillhör ett annat politiskt läger. När man först suttit och mediterat kring allas lika värde, och sedan urskuldar sig med Poppers tal om att inte tolerera intoleransen, så är inhumaniseringens manege krattad, och människor med borgerliga förvillelser är inte längre människor, utan hinder för lyckorikets förverkligande.

Domprosten borde sätta sig på kammaren och läsa Bibeln. Eller, om det tar emot för mycket, i alla fall glutta lite i Koranen. Även där finns en del tänkvärda ord. När de otrogna betalat sin skatt till de rättrogna ska de lämnas i fred. Du har fått kyrkoavgiften, Hermansson. Lämna oss nu ifred.

3 kommentarer:

 1. Jag var där.

  Mats Hermansson hörde inte fel. Han ljuger om de utländska männen som överhuvudtaget inte nämndes i diskussionem om straffrabatt.

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag ser fram emot att svensk lagstiftning re: uppvigling börjar tillämpas jämlikt och rättvist.

  Jag håller inte andan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tänka mig att nazisternas tilltag att gå på gatan som vanliga män i Visby kommer ställa till det för landets kypare, när lagarna ändras till att förbjuda vita skjortor.

   Det hade onekligen varit intressant att se polisen hantera domprosten och nazisterna som de hanterar bråkiga fotbollssupportrar: att bussa dem tio mil därifrån och låta dem ta sig hem för egen maskin. Att dumpas i en kanot mitt på Östersjön med bara en paddel skulle dämpa busarna lite granna.

   Radera