torsdag 19 februari 2015

Är det match nu?

Så har till sist sossarna hastat ut ifrån invandringspolitikens omklädningsrum och börjat stretcha vid planen. Eller har de satt bollen i spel? I vart fall så fick de en insändare i DN om sitt matchupplägg.

Egentligen lite onödigt av mig att ge mig in i diskussionen, efter att Westerholm lagt in bollen från vänsterkanten och Anybody gett dem en solid stänkare i krysset. Men låt oss köra på i alla fall.


Det är alltid trevligt att kunna börja med beröm. Sossarna verkar ha insett vad alla andra insett, eller i alla fall äntligen offentligt vågat tillstå att de insett: med de volymer (ja, jag menar volymer) som är på väg till Sverige så blir det ont om jobb, bostäder och pengar att finansiera det hela med. Sjukdomsinsikt är bra. Jeppe har insett att han super, nu kommer bara den svåra frågan: hur bär man sig åt att bli nykter?

Sen till det mindre positiva. Ger man sig in sent i matchen - och KD, C och FP är redan ute på plan och passar bollar (och rasismanklagelser) mellan sig - så måste man ha lite mer att komma med än de som kom före. Något som moderaterna missade fatalt med sin gigantiska nyhet häromdagen om att de nu minsann skulle tillsätta arbetsgrupper som skulle börja titta på problemet. Åtta år efter att de fick ansvaret och befogenheterna att fixa problemet. Gäsp. Nu verkar sossarna göra samma sak, den stora nyheten i dagens artikel är "nu ska vi börja titta på det här".

För att gå in i närkamp och dribbla lite med detaljerna:

Jobb, jobb, jobb. Sossarna verkar driva arbetslinjen, invandrarna ska snabbt i jobb. Jättebra, det ska de ha  beröm för, men hur har de tänkt få bollen i mål? Jag anar klassisk sossepolitik: genom utbildning, kompetenshöjning och praktik skall invandrare göras anställningsbara och ges anställning.Jag tror inte det räcker så långt. Planen är för tungjobbad, dvs den genomsnittliga kompetensen hos de som invandrar är alldeles för långt ifrån det som krävs för dagens svenska arbetsmarknad. Utan en stor låglönesektor är invandrarna dömda till bidragstillvaron, och en låglönesektor kommer vänstern aldrig acceptera. Så det är rätt kört.


Bostäder.  Jomenvisst, rätt tänkt. Sverige är, oavsett vad Reinfeldt anser, rätt fullt idag. Ok, det finns pensionärer som sitter ensamma i villan på ålderns höst. Samtidigt finns det asylsökande som bor dussinet i en lägenhet i Södertälje eller Malmö; vad som helst är bättre än migrationsverkets boenden. Men jag misstänker att det inte bara är att byta plats på de två. Så fler hus måste byggas.

Men tyvärr, inte ett ord om hur det ska gå till. Bostadsminister Kaplans enda åtgärd hittills är att mumla om att andrahandsuthyrningen av bostadsrätter nog borde begränsas. Jag misstänker att planekonomiska åtgärder som kommunala bostadsförmedlingar, subventioner till byggherrar och nya miljonprogram kan dyka upp. Men jag vet inte, eftersom de inte säger något. Dags skicka ut Kaplan på plan.


Skolan. Helt rätt tänkt, även här. Sossarna har tänkt till. Om vi på sikt ska få ett svenskt samhälle, istället för en hoper enklaver som hatar varandra, så måste alla barn få en god utbildning. Vad vilja då socialdemokraterna? Jo, invandrarbarn (och även barn födda av invandrare?) skall snabbt lära sig svenska och få en god utbildning. Är då inte det en självklarhet idag? Nej, tyvärr inte. Många skolor i utanförskapsområdena ger varken god möjlighet att lära sig svenska eller att lära sig något annat. Ofta skolor drivna av socialdemokratiskt styrda kommuner.

Vore väldigt intressant att se något som helst konkret förslag om hur kvalitetshöjningen ska ske. Genom att förbjuda bra skolor, så att alla skolor blir lika dåliga? Tvångsinblandning av svenska elever? Marknadsanpassning av lärarnas löner, till exempel erbjuda skickliga lärare dubbel lön för att jobba i problemskolor? Jag misstänker att genus- och värdegrundsarbete kommer bilda grunden för den nya, vassa svenska skolan.Alla (kommuner) ska med. Det räcker inte att Malmö tar emot flyktingar, även Vellinge och Lomma ska göra det. Samtidigt ska kommunerna få stabila ekonomiska villkor. Här kommer genast en del funderingar vad gäller kommunala självstyret. Återigen aviseras inga som helst konkreta åtgärder, så låt mig gissa: Ilmar Reepalu får som han vill och EBO avskaffas. Kanske får kommunerna något längre ersättning än idag, men att staten tar över livstidsförsörjning för de som aldrig får jobb lär det inte vara tal om.

Här ser jag ett moment 22. De kommuner som har jobb (storstäderna...) har inga bostäder. För sjutton, knappt ens de kommuner som avfolkas har bostäder längre, eftersom vi redan fyllt landet med flyktingar. Skall kommunerna kunna ta emot så måste vi börja bygga, och jag misstänker att MP inte är överlyckliga över att den fina åkerjorden runt Malmö bebyggs.

Att tvinga kommuner som inte har några jobb att erbjuda att ta emot flyktingar, vad är poängen med det? Ska staten trolla fram jobb också? Det kanske finns en poäng med att koncentrera mottagningen till de expansiva orterna?


Civilsamhället. Det här borde ju få kristdemokraten inom mig att stråla av lycka och göra en segergest, vi pratar ju alltid om familjen och civilsamhället. Dock menar vi ju då ofta ett civilsamhälle fristående från staten, medan jag misstänker att sossarna syftar på att via skatten finansiera Rörelsen. Mer skattepengar till integrationsskapande åtgärder av Muslimska Broderskapsrörelsen, presstöd till nazistiska tidskrifter, osv. Nej tack.
Även om jag hoppas civilsamhället gör vad det kan för integrationen, så tror jag inte det kan göra mer än möjligen toucha bollen med huvudet på dess väg in i målet. Grundskottet som ger kraft och riktning måste utgöras av jobb, skola och bostäder. Och där krävs en kraftsamling av det offentliga.Så vad är ställningen efter slutsignalen? Tja, tyvärr så har väl matchen ännu inte kommit igång, vi är fortfarande i försnacket inför matchen. Flera allianspartier, däribland mitt, har kommit med en samling konkreta men osammanhängande förslag, mer syftande till att locka några extra procent i opinionsundersökningarna än att vara heltäckande lösningar av grundproblemen. Moderaterna och sossarna är i ungefär samma läge: de vet att det finns ett problem, ja de vet till och med vad problemet är. Men de har ingen aning om vad lösningen är.

Jag förväntar mig att alliansen och sossarna på var sitt håll omedelbart sätter sig ned och klurar ut heltäckande lösningar.

  • Vi vet alla att det behövs bostäder, det vi behöver veta är hur ni tänkt finansiera och bygga dem. 
  • Vi vet alla att invandrarna kommer behöva jobb. Men vilken sorts jobb, till vilken sorts löner, och finansierade av vem?
  • Svenska språket är centralt, verkar vi överens om. Men hur lyfter vi undervisningen? Ska vi, hemska tanke, ställa krav? Ska vi skicka invandrarna till Senegal för bättre undervisning? Eller är det mer värdegrundsarbete som är saliggörande?

Vi väljare behöver se konkreta, realistiska förslag som gör mer än skrapar på ytan. Inte till valet 2018, utan i år. Och vi behöver se förslagen realiseras. I år. 

Om så inte sker? Ja, då står det ju ett annat parti redo i kulisserna. Och de har haft en invandringspolitik klar och färdig i många år. För att parafrasera: 

"Ett parti har alltid en invandringspolitik. Sin egen, eller någon annans."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar