lördag 21 februari 2015

Kan miljöpartiet ha rätt? Del 2.

I min frenetiska jakt på hur vi skall kunna behålla välfärdsstaten, ha ett högt inflöde av outbildad arbetskraft, fixa jobb och bostäder åt alla, och behålla höga ingångslöner, så har jag redan tidigare sneglat lite åt miljöpartiet. Dags att gör det en gång till.

Den här ramsan har ni säkert hört förut: vi beskattar alkohol högt därför att vi vill att folk ska sluta dricka. Vi beskattar arbete högt därför att ... ja, varför? Inte sjutton vill vi väl att folk ska sluta arbeta!?

Resultatet av hög skatt på arbete har skattebetalarnas förening gnällt om i decennier. När läkaren först ska skatta bort det mesta av sin lön, och sedan betala snickarens skatt och lön på sina skattade pengar, då går det åt många hundralappar till staten för att snickaren ska få sin hundralapp i näven. Med resultatet att läkaren tar kompledigt och snickrar själv, eller plockar in ett par polska hantverkare som inte är så noga med skatten.

In på plan kommer miljöpartiet, med förslag om grön skatteväxling. Det låter ju bra. Bort med skatten på arbete. All skatt blir vi inte av med, en del går till att finansiera pensioner, och de vill vi fortfarande ha. Men bort med så mycket som möjligt. Plötsligt blir det billigare att hyra in servicetjänster, varpå våra lågutbildade får lättare att få jobb. Heureka!


Bara ett litet problem: statens budget är ett hungrigt monster som ständigt måste matas med nya skattepengar. Vad ska vi ta till när inte skatten på arbete kommer in? Dags att göra som Grekland och böra låna, för att sedan strunta i att betala tillbaka lånen och därpå be om nya lån? Nej, vi får gå två vägar samtidigt:

  • Dra ned på utgifterna. Massinvandringens belackare säger att när badkaret rinner över ska man först stänga av kranen. Här säger jag att när vi vill ha vatten i badet, så ska vi först sätta i proppen i botten. Bort med pengar till föreningslivet - vi kristdemokrater vill ha ett aktivt civilsamhälle, men det får finansiera sig självt. Gå igenom statsbudgeten och skär ordentligt i det som inte är kärnverksamheten: försvar, rättsväsende, vård, skola, omsorg. Även kommunerna får inse att tiden för nya äventyrsbad, OS-ansökningar och kolossalmålningar av kommunalråden är förbi. Landstingen lägger vi ned.
  • Hitta säkra inkomstkällor. Vågar jag säga "fastighetsskatt" högt? En skatt som är svår för de rika att ta sig förbi, alla vill vi bo fint. Och om några miljardärer bosätter sig i Tensta för att undvika skatt så varsågoda. Skatt på lyxvaror, i stil med danskarnas bilskatter. Möjligen kan jag tänka mig undantag för skotsk whisky och japanska kameror, men då vill väl alla andra också ha sina undantag, så det får vara. Konfiskatorisk skatt på båtdiesel och bottenfärg. Vad sägs, MP?

Målet med ovanstående är att du skall kunna ha en skitlön och överleva, eftersom skatten på lönen och basvaror som potatis, kålrötter och hiphopjeans är låg. Vill du sen ha platt-TV och fet BMW, ja då får du tömma plånboken och glädjas åt att dina skattepengar går till vårt gemensamma goda.


Är det inte dags att locka över MP till alliansen?

1 kommentar:

  1. Man kan ha en utlandsreggad leasingbil så rundar man den skatten.

    SvaraRadera